StoryEditor

Rusko trvá na dostavbe Mochoviec

01.06.2004, 00:00
Minister Pavol Rusko je presvedčený, že dostavba 3. a 4. bloku Atómovej elektrárne Mochovce je zásadnou strategickou otázkou pre budúci vývoj Slovenska. Naďalej - aj po nesúhlasnom vyhlásení premiéra - chce Rusko dostavbou podmieňovať privatizáciu Slovenských elektrární. "Dostavba Mochoviec je základná podmienka privatizácie," odkázal svojim koaličným partnerom.

Na pôde svojej strany ANO včera vykreslil množstvo hrozieb pre ekonomiku, ak by sa Mochovce nedostavali. Na otázku HN, či je možná alternatíva nesprivatizovať elektrárne, ale dostavať Mochovce, povedal: "Môže sa to sprivatizovať bez našej politickej podpory, ale to si viem len ťažko predstaviť."
"Nie sme radi, že minister Rusko dáva za seba takéto vyjadrenie," reagoval pre HN poslanec SMK Zsolt Komlósy. Na to treba podľa neho zhodu minimálne koaličných strán. "Všetko to treba preskúmať z odborného aj finančného hľadiska, či je dostavba potrebná a možná," doplnil Komlósy. Podľa Ruska dostavba bude výhodná aj pre investora, lebo nemusí investovať ako v prípade, keď by išlo o novú kapacitu, keďže v budúcnosti bude hlad po elektrine. Výhodné to má byť aj pre štát, pretože za akcie elektrární, v ktorých sa investor zaviaže na dostavbu, získa štát viac. Premiér Mikuláš Dzurinda pre TASR upozornil, že by nebolo dobré, aby potenciálna nerentabilita dokončenia 3. a 4. bloku išla na úkor kúpno-predajnej zmluvy. Podľa energetického odborníka blízkeho koalícii, cena elektrární s takýmto záväzkom by bola nižšia. Náklady na dostavbu sú podľa neho veľkou neznámou a môžu byť vyššie ako 50 miliárd korún.
Rusko dostavbu argumentoval napĺňaním záväzkov z Kjótskeho protokolu, a dokonca ohrozením dodávok elektriny. "Nemôžem ťahať investorov na stredné a východné Slovensko, ak tam budú hroziť black outy," povedal a upozornil, že elektrina sa nedá vo veľkých množstvách dovážať. Slovensko však do roku 1999 dovážalo aj vyše 10 percent elektriny, kým nepostavilo prvé dva bloky Mochoviec. Pri všetkých svojich argumentoch sa Rusko odvolával na podklady zo Slovenských elektrární, ktoré sa vraj dostanú na internet. Oficiálny vládny dokument o energetickej politike však bude vypracovaný až na jeseň, potom čo bude prijatá národohospodárska stratégia.

Likvidáciu jadra možno zaplatia spotrebitelia
Jednou z alternatív riešenia nedostatku zdrojov na likvidáciu jadrovoenergetických zariadení je i premietnutie tejto záťaže do cien elektriny. Novela zákona o tom už je pripravená. "Deficit vo fonde by podľa pripravovaného materiálu pre vládu mal byť rozložený na spotrebiteľov v horizonte niekoľkých desaťročí. To by sa odzrkadlilo vo zvýšenej cene elektrickej energie pre štvorčlennú rodinu o niekoľko stoviek korún ročne," povedal Rusko. Ďalšou alternatívou je financovanie deficitu z verejných zdrojov. Materiálom rezortu hospodárstva k tejto problematike by sa mala vláda zaoberať podľa Ruska už do dvoch týždňov.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 11:17