StoryEditor

Energetická osveta absentuje

12.02.2003, 23:00

Zanedbaná a podcenená úloha štátu efektívne a systematicky informovať verejnosť je jednou z najväčších bariér rozvoja energetickej efektívnosti, ale aj využívania obnoviteľných zdrojov energie v praxi. Potvrdilo to aj nedávno skončené III. medzinárodné fórum o biomase -- dôležitom zdroji obnoviteľnej energie, ktorý predstavuje polovicu celkového jej potenciálu. Biomasa je zároveň aj základným domácim energetickým zdrojom a prostriedkom na zníženie energetickej závislosti Slovenska.
Energetické povedomie je na Slovensku ešte stále na veľmi nízkej, často až kritickej úrovni. Všetky opatrenia vedúce k zreálňovaniu trhu s energiou (reštrukturalizácia, privatizácia, zvyšovanie cien) sa bezprostredne dotknú každého spotrebiteľa. Najmä zvyšovanie cien, ktoré je nevyhnutné a logické, nesie so sebou aj sociálny a ekonomický efekt -- zvyšovanie nákladov domácností. Práve biomasa predstavuje značné prínosy aj v sociálnej oblasti vytvorením nových pracovných príležitostí a výrobných náplní najmä pre strojárstvo a vzhľadom na svetový trend aj pre zlepšovanie konkurencieschopnosti hospodárstva.
Tieto zmeny v energetike by mala sprevádzať systematická a efektívna osveta, dlhodobé vzdelávanie, informačné kampane a bezplatný poradenský servis pre občanov, ktorý by mali garantovať štátne inštitúcie. Žiaľ, zatiaľ to tak nie je. Je potrebné si však uvedomiť, že len vzdelaný a uvedomelý zákazník môže svojím každodenným správaním a racionálnym investičným rozhodovaním (nákup úsporných spotrebičov, stavba úsporných obydlí) veľmi výrazne prispieť k trvalej udržateľnosti celej spoločnosti. O jej ekonomických a ekologických aspektoch nehovoriac.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:57