StoryEditor

Konkurencia sa sťažuje na ČSA

05.12.2004, 23:00
Autor:
TASRTASR

Aerolínie, ktoré lietajú na pražské letisko v Ruzyni, chcú nakupovať palivo výhodnejšie, a to rovnako, ako si to dohovorili České aerolínie (ČSA). Predajom pohonných látok ČSA Správa štátnych hmotných rezerv podľa nich zvýhodňuje jedného dopravcu na trhu.
Výbor leteckých dopravcov, ktorý zastupuje aerolínie pristávajúce na Ruzyni, sa tým chce zaoberať na svojom najbližšom zasadnutí na budúci týždeň. Uvažuje aj o sťažnosti na Európsku komisiu kvôli porušovaniu rovnoprávnej súťaže.
Podľa prezidenta ČSA Jaroslava Tvrdíka neodporuje dohoda medzi firmou a Správou štátnych hmotných rezerv o dodávkach paliva právnym normám.
Podľa konkurentov ČSA je však kvôli drahej rope oblasť nákupu paliva v súčasnej vypätej situácii v letectve mimoriadne citlivá. "Nie je možné zvýhodňovať jedného z dopravcov na úkor ostatných. Preto sa obrátime na Správu štátnych hmotných rezerv so žiadosťou o vytvorenie rovnoprávneho prístupu ku všetkým dopravcom, ktorí o to prejavia záujem," povedal šéf Travel Servisu Miroslav Kůla. Podobne reagovala aj ďalšia česká letecká spoločnosť Fischer Air.
"Je úplne neakceptovateľné, aby výhodné ceny paliva zo štátnych hmotných rezerv mohol využívať iba dopravca, ktorý je vo vlastníctve štátu," upozornil hovorca Fischer Air Dan Plovajko.
ČSA môžu na základe dohody so Správou štátnych hmotných rezerv nakúpiť až 40 000 ton paliva ročne za cenu, ktorá platila v období, keď rezervy palivo obstarávali. Tým sa môžu dostať k palivu zrejme lacnejšie, ako keby ho kupovali na trhu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 05:40