StoryEditor

Rast Srbska ničí politický chaos

15.02.2004, 23:00
Autor:
TASRTASR

Hospodárska a investičná klíma v Srbsku je úplne rozvrátená. Tento názor zastáva Združenie zahraničných investorov v Srbsku (ZZI), v ktorom sa združilo 75 najväčších zahraničných investorov v tejto balkánskej krajine. Profesor ekonómie Jurij Baječ koncom minulého týždňa v Belehrade povedal, že Srbsku najväčšie hospodárske škody vznikajú zastavením hospodárskych reforiem. Podľa neho pretrváva nebezpečenstvo, že sa krajina vydá po nesprávnej ceste tak, ako sa to už stalo v minulosti. Podľa neho Srbsko zrejme stratí kontakt s ostatnými balkánskymi štátmi, ktoré sa usilujú dostať do Európskej únie.
Krajina, ktorá je teraz bez prezidenta i vlády, stráca výhodné úvery od medzinárodných finančných organizácií. "Trpezlivosť darcov je vyčerpaná," povedal hlavný predstaviteľ OSN v Belehrade Francis O'Neill. Priaznivé podmienky, v ktorom mohlo Srbsko veľa získať, sa pomaly končia. Jedna z agentúr Spojených národov nemôže poukázať Belehradu pripravených 15 miliónov dolárov pomoci len preto, že vo vláde nie je nikto kompetentný, kto by mohol dokument podpísať.
Krajine chýbajú prepotrebné daňové zákony, predpisy o regulovaní finančného trhu, zákon o konkurze a nepokračuje ani privatizácia najdôležitejších podnikov Srbska.
Vlani srbský deficit zahraničného obchodu pri celkovom obrate 10 miliárd dolárov dosiahol 4,8 miliardy dolárov. A do cesty sa stavajú nové prekážky. Napríklad zahraniční manažéri, ktorí prichádzajú do krajiny, musia na hraniciach platiť za svoje domácnosti desiatky tisíc eur. A hoci finančné orgány medzitým prišli na to, že za týchto okolností odídu všetci cudzinci z krajiny, colný zákon sa nedá zmeniť, lebo to nemá kto urobiť.
Pritom Srbsko nepotrebuje nič iné, len aby vystrelo svoje ruky k nastaveným rukám darcovských štátov. Pomery sa však nelepšia, a tak je veľmi reálnym nebezpečenstvo, že tento balkánsky štát tento rok nezíska potrebných 1,5 miliardy dolárov na svoje hospodárske oživenie. Rovnako desaťtisíce Srbov, ktorí pracujú v Nemecku a ktorých postihuje colný zákon, majú čoraz menej chuti, aby svoje peniaze investovali vo svojej starej vlasti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 03:33