StoryEditor

Uzatvorili privatizáciu Dunaferru

03.06.2004, 00:00

Po štyroch mesiacoch zložitých rokovaní sa v pondelok uzavrela privatizácia najväčších maďarských železiarní Dunaferr so sídlom v meste Dunaujváros. O podnik, ktorý patrí k dominantným priemyselným konglomerátom v Maďarskej republike, sa zaujímalo viacero svetových producentov železa. Ukrajinsko-luxemburské investorské konzorcium uzavrelo dohodu s veriteľskými bankami o reštrukturalizácii dlhu 60 mld. forintov a do 23. augusta môže železiarne definitívne prevziať, informoval minister financií Tibor Draskovics.
Štátny privatizačný fond ÁPV Rt. a víťazné konzorcium jednokolového tendra, tvorené spoločnosťami Duferco, Donbaským priemyselným zväzom a firmou Kundax, podpísali ešte vo februári zmluvu o privatizácii spoločnosti Dunaferr. Za 79,48 % akcií sa zaviazali zaplatiť 444 mil. forintov, zvýšiť základný majetok železiarní o 17,3 mld. HUF a 72 mld. forintov investovať v priebehu piatich rokov do modernizácie a rozvoja. Investori tiež prijali záväzok celkovej finančnej konsolidácie spoločnosti a zachovania pracovných miest, ktorých počet v skupine presiahol 8-tisíc. Podmienkou naplnenia privatizačnej zmluvy však boli rokovania s bankami, ktoré sa nakoniec podarilo presvedčiť, aby podporili privatizáciu. Kľúčom k dohode je 15-miliardová štátna garancia Maďarskej rozvojovej banky (MFB), konvertovaná na forintovú pôžičku, ktorá odbremení úverujúce finančné inštitúcie, píše denník Magyar Hírlap. Najväčšími veriteľmi železiarní sú Obchodná a úverová banka a banky OTP, Raiffeisen a CIB. Garancie a úvery poskytli spoločnosti Dunaferr tiež štátna Eximbanka a MFB, ako aj tucet iných finančných inštitúcií.
Cesta k uzavretiu privatizácie viedla cez prehodnotenie niekoľkých stoviek úverových zmlúv. Podľa prezidenta železiarní Pétra Hóniga prevezmú noví majitelia dobre fungujúci podnik, o čom sa nedalo hovoriť ešte pred niekoľkými rokmi, keď bol v kríze a hrozil mu konkurz. Spoločnosť Dunaferr skončila vlaňajšie hospodárenie so stratou jednej miliardy forintov namiesto plánovaných 2,6 mld. HUF, pričom zámer na tento rok už počíta so ziskom 5,7 mld. forintov. Podľa analytikov je pre ukrajinskú časť konzorcia najdôležitejším výsledkom maďarskej akvizície prienik na trhy EÚ, kam železiarne exportujú približne 70 percent produkcie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 10:24