StoryEditor

Konkurzy bánk sa naťahujú pre námietky

19.03.2003, 23:00
Krajský súd rozhoduje tri konkurzy bánk, ako sa pokročilo v ich vybavovaní?

- Vo všetkých bankách v konkurze - Devín Banke, Slovenskej kreditnej banke (SKB) a AG banke - stále nie je možné dosiahnuť, aby prebehla schôdza veriteľov, lebo sú sústavne podávané námietky zaujatosti na zákonných sudcov. Kým Najvyšší súd SR rozhodne o námietke zaujatosti a spis sa nám vráti, námietka zaujatosti je podaná znova. Usudzujeme, že sú podávané účelovo. Pri Devín banke, ako sme nakoniec zistili, bola námietka podaná fingovane. Veriteľ, ktorý bol podpísaný pod takýmto návrhom, ho v skutočnosti nepodal. Preto sme podali trestné oznámenie za marenie konkurzného konania.

Od správcu konkurznej podstaty SKB sme sa dozvedeli, že niektorí dlžníci vlastne prestali existovať, lebo súd zamietol konkurz na nich pre nemajetnosť. Majetok z konkurznej podstaty SKB sa takto zmenšil o 600 miliónov korún. Pritom schôdza veriteľov sa ešte neuskutočnila, takže sa nemohlo začať so speňažovaním. Čo sa s tým dá robiť?

- Práve pre sústavne podávané námietky zaujatosti nie je možné vo veci riadne konať. Súčasná legislatíva nám zväzuje ruky.

Je pravda, že bývalý konkurzný správca AG banky bol obvinený?

- Je vo vyšetrovacej väzbe, ale nie v súvislosti s týmto konkurzom. Fond ochrany vkladov sa od začiatku konkurzu snažil vymeniť správcu, podarilo sa to až nedávno na schôdzi veriteľov. Je predpoklad, že sa schváli plán speňaženia a bude sa môcť pokročiť v konkurze. Obávam sa, že aj tu sa konkurzná podstata zmenšila, lebo jej podstatná časť sú úvery banky.

Ako je to s konkurzom Devín banky?

- Aj tu boli sústavne podávané návrhy na vylúčenie sudcu pre jeho údajnú zaujatosť. Nakoniec zákonný konkurzný sudca Eugen Palášthy sám požiadal o vylúčenie z konania, zdôvodnil to tým, že pre sústavné útoky a znevažovanie jeho práce prestal byť vnútorne presvedčený o tom, že vo veci bude objektívny voči všetkým účastníkom konania. Táto konkurzná kauza bola pridelená sudkyni Blažene Hirnerovej. Pretože správca a osobitný správca sú teraz vo väzbe, sudkyňa vykonala niektoré nevyhnutné úkony. Proti tomuto však bývalý správca podal odvolanie. Rozhodne o tom Najvyšší súd SR. Terajší stav, keď správca nie je fyzicky schopný vykonávať funkciu, je problematický, lebo subjekt vlastne nemá štatutára.

Stále sú prekážkou ukončenia konkurzu tzv. určovacie žaloby?

- Aby sme urýchlili vybavovanie konkurzov, posilnili sme senáty, ktoré rozhodujú tieto spory. Oproti minulému roku majú dvojnásobok sudcov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 04:29