StoryEditor

Zastavenie vývozu ropy z Jukosu zatiaľ zažehnali

10.08.2004, 00:00
Ruské železnice by aj po dnešnom dni mali vyvážať ropu ropnej spoločnosti Jukos do prístavov na ďalší transport. Rozhodnutie opäť na chvíľu povzbudilo investorov, ktorí sa obávali ďalšieho vývoja. Dnes sa totiž končí obdobie, na ktoré mal Jukos zaplatený vývoz svojej ropy po železnici. Ten pritom predstavuje približne štvrtinu z jeho celkového vývozu.

Ruské železnice by aj po dnešnom dni mali vyvážať ropu ropnej spoločnosti Jukos do prístavov na ďalší transport. Rozhodnutie opäť na chvíľu povzbudilo investorov, ktorí sa obávali ďalšieho vývoja. Dnes sa totiž končí obdobie, na ktoré mal Jukos zaplatený vývoz svojej ropy po železnici. Ten pritom predstavuje približne štvrtinu z jeho celkového vývozu.
Ako uviedla agentúra Reuters, koncom minulého týždňa Jukos oznámil, že už nemá na účtoch žiadne peniaze. Všetky, ktoré tam boli, aj tie, ktoré na účty prichádzajú, presúvajú exekučné orgány do štátnej pokladnice. Podľa rozhodnutia arbitrážneho súdu by mal Jukos zaplatiť 3,4 mld. dolárov za nedoplatky na daniach za rok 2000, úrady však už začali kontrolu aj za roky 2001 a 2002 a nie je vylúčené, že firma nakoniec skončí s nedoplatkom vo výške 10 miliárd dolárov.
Ako však pre Reuters uviedla vedúca marketingového oddelenia ruských železníc Marina Kovšovová, Jukosu sa napriek tomu podarilo zohnať peniaze na zaplatenie prepravy ropy po železnici aj po 10. auguste. Navyše, podľa jej slov "je v samotnom záujme ruského štátu, aby sa ropa ďalej vyvážala, takže železnice budú surovinu z Jukosu transportovať tak, ako v minulosti". Jukos po železnici vyváža denne okolo 300-tisíc barelov, pričom dodávky smerujú najmä do severských prístavov Vitino a Murmansk, ďalej do ukrajinskej Teodosie a do Číny. Ďalšie dodávky obchádzajúce ropovody spravované distribučnou sieťou Transnefť zabezpečuje Jukos loďami do čiernomorského prístavu Kavkaz. Potenciálny výpadok dodávok vyvolal v minulých dňoch obavy na zahraničných trhoch, že Rusko zníži vývoz ropy na svetové trhy, čo viedlo k rastu cien suroviny na novú rekordnú úroveň. Tie sa zmiernili až v piatok, keď Jukos zaznamenal jednu z mála pozitívnych informácií za posledné týždne. Ruský arbitrážny súd rozhodol, že zabavenie kľúčovej produkčnej jednotky Juganskneftegaz exekučnými úradmi bolo nelegálne, a teda neplatné. Jugansk produkuje až 60 percent ropy Jukosu. Rozhodnutie sa považuje za jedno z najväčších víťazstiev firmy od začiatku jej zápasu o prežitie. Následne v pondelok ceny ropy ešte viac zmiernilo oznámenie železnice o pokračovaní vývozu ropy z firmy Jukos.
No aj v prípade, že by firma predsa len musela celý svoj vývoz zastaviť, či po železnici alebo aj ropovodmi Transnefti, ktorej zaplatila zatiaľ do konca augusta, dodávky ropy na západné trhy by to nemalo ohroziť. Transnefť totiž uviedla, že výpadok dodávok z Jukosu by rýchlo nahradili ďalší producenti. Cez sieť Transnefti dodáva Jukos ropu hlavne do Poľska, na Slovensko, do Maďarska a Litvy.
O záchranu Jukosu sa pokúšajú viacerí veľkí investori. Približne pred mesiacom ponúkli bližšie neurčenú sumu britskí investori zlúčení v konzorciu, na čele ktorého stojí Konstantin Kagalovskij, niekdajší spolupracovník Michaila Chodorkovského. V nedeľu sa s ponukou na vyplatenie 10 miliárd dolárov za Jukos pridalo konzorcium z Dubaja na čele s rodinou Maktúmovcov, ktorá vládne emirátu Dubaj v Spojených arabských emirátoch. Najnovšie, ako včera uviedla ruská agentúra Interfax, sa k týmto dvom skupinám pridala Alfa Service, ktorá zastupuje ruské investičné banky. Spoločnosť ponúka na záchranu Jukosu sumu 2 miliardy dolárov. Práve táto firma oslovila ropnú spoločnosť TNK-BP, aby v prípade, ak to bude možné, kúpila od Jukosu jeho 56-percentný podiel v ropno-plynárenskej firme Rospan za 450 mil. dolárov a sama dala ponuku súčasnému predsedovi správnej rady Jukosu Viktorovi Geraščenkovi na odkúpenie 100 percent vo firme Arctic Gas za 700 mil. dolárov. Okrem toho je pripravená kúpiť aj ďalšie aktíva Jukosu, ako firmy Geoilbent či rafinériu v Novokujbyševe alebo Syzrani.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 02:38