StoryEditor

Trinásť nových štandardov

Výsledkom projektu zdokonaľovania IFRS/IAS sú vydané prepracované štandardy.

Výsledkom projektu zdokonaľovania IFRS/IAS sú vydané, prepracované štandardy.

Rada pre medzinárodné účtovné štandardy vydala 19. decembra 2003 súbor 13 prepracovaných štandardov:
IAS 1 Prezentácia účtovnej závierky,
IAS 2 Zásoby,
IAS 8 Bilančná politika, zmeny v účtovných odhadoch a chyby
IAS 10 Udalosti po súvahovom dni
IAS 16 Pozemky, budovy a zariadenia
IAS 17 Lízing
IAS 21 Účinky zmien kurzov cudzích mien
IAS 24 Zverejnenia informácií o spriaznených stranách
IAS 27 Konsolidovaná a individuálna účtovná závierka
IAS 28 Investície v pridružených podnikoch
IAS 31 Podiely v spoločných podnikoch
IAS 33 Zisk na akciu
IAS 40 Investície v nehnuteľnostiach

Štandard IAS 15 -- Informácie vyjadrujúce účinky zmien cien, ktorý ani doteraz nebol pre účtovné jednotky záväzný, bol zrušený v plnom rozsahu. Napriek tomu, že sa tieto zmeny predstavujú iba ako inovácia už existujúcich štandardov, ich význam je v niektorých prípadoch ďalekosiahly. Príkladom môže štandard IAS 8, ktorý sa doteraz zaoberal nielen bilančnou politikou a účtovnými odhadmi, ale aj výsledkom hospodárenia a jeho jednotlivým zložkami. Vzhľadom na to, že táto oblasť je primárne riešená už v štandarde IAS 1, prijala IASB rozhodnutie o presune tejto agendy (t. j. výsledku hospodárenia) zo štandardu IAS 8 do štandardu IAS 1. V súvislosti s tým došlo aj k formálnej zmene názvu štandardu IAS 8.
Štandard IAS 1 bol na druhej strane doplnený aj o niektoré požiadavky, ktoré súviseli s vykazovaním komplexných výsledkov podniku. Podľa štandardov IFRS/IAS sa totiž iba časť nákladov a výnosov vykazovala vo Výkaze ziskov a strát, zatiaľ čo náklady a výnosy, ktoré súviseli s držbou majetku (resp. zmenami jeho hodnoty), sa v určitých prípadoch vykazovali priamo ako zmena vlastného imania. Podľa predbežných údajov sa práve tieto požiadavky pretransformovali do ustanovení, rámcovo upravujúcich Výkaz ziskov a strát (Medzinárodné účtovné štandardy číslo: 1/2004).

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
25. apríl 2024 10:36