StoryEditor

Dlhý beh ministra v teniskách

14.05.2003, 00:00

Ak by sa Joschka Fischer stal prvým európskym ministrom zahraničných vecí, urobil by kariéru storočia. Neoficiálny líder nemeckých Zelených rozhodne nepatrí ku klasickým politikom. Syn maďarských Nemcov, ktorí museli v roku 1946 opustiť Budapešť, nemá ani stredoškolské vzdelanie, napriek tomu je doma najpopulárnejším predstaviteľom verejného života. Vo svojom živote prešiel niekoľkými zásadnými zmenami. Politickú dráhu začal ako ľavicový študent vo Frankfurte nad Mohanom, kde navštevoval prednášky nemeckého filozofa Theodora W. Adorna a zaoberal sa dielami Karla Marxa a Mao Ce-tunga. Na univerzitu sa však nikdy nezapísal. Okrem iného si na živobytie zarábal aj ako taxikár a predavač hračiek. Minulosť radikála skupiny Revolučný boj ho prenasledovala až na ministerstvo zahraničných vecí. V roku 2001 sa objavili snímky mladého Joschku, ako útočí na policajta. Široká spoločenská diskusia však okolo neho vytvorila len aureolu napraveného hriešnika, jeho renomé neuškodila.
V štyridsiatich piatich rokoch sa Fischer, ktorý je ženatý po štvrtýkrát, už len málo podobá na niekdajšieho výtržníka. Tenisky a športové sako niekdajšieho hesenského ministra životného prostredia nahradil elegantný oblek, zavalitú postavu štíhle telo. Dlhý beh k sebe samému sa volá kniha, v ktorej dáva tipy na schudnutie. Joschka Fischer patrí v strane Zelených k reálnemu krídlu. V roku 1995 sa napriek vnútrostraníckym protestom postavil za vojenské zabezpečenie ochranných zón OSN v Bosne, o štyri roky neskôr sa stal prvým nemeckým povojnovým šéfom diplomacie, ktorý poslal vojakov Bundeswehru do ozbrojeného konfliktu. Ľavicové krídlo Zelených sa dlhý čas búrilo proti politikovi, ktorý dnes dáva strane tvár a Fischer musel vynaložiť veľké úsilie, aby sa presadil proti presvedčeným fundamentalistom presadzujúcim napríklad rozpustenie NATO a nemeckých ozbrojených síl. Vždy zdôrazňoval, že ako minister zahraničných vecí chce robiť "nemeckú, nie zelenú politiku", pre "zelené" experimenty prístupný nebol. Aj preto sa mu podarilo získať si uznanie na medzinárodnej politickej scéne, hodnotia dnes analytici.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 00:26