StoryEditor

Negatívny príklad Slovenska

03.06.2002, 00:00
Autor:
TASRTASR

Domáce násilie spáchané na slovenských ženách a deťoch a nezáujem polície o tento jav je podľa komisára Rady Európy pre ľudské práva Alvara Gila-Roblesa príkladom porušovania ľudských práv v členských krajinách RE za uplynulý rok.
Obeťou násilia v domácnosti je jedna z piatich žien na Slovensku i mnoho detí, uvádza Gil-Robles vo výročnej správe o stave dodržiavania ľudských práv za rok 2001. Podľa neho slovenská polícia v prípadoch násilia v manželskom páre nezasahuje, pretože to považuje za súkromnú záležitosť.
Okrem násilia v domácnosti je medzi najčastejšie uvádzanými prípadmi porušovania ľudských práv v 44 krajinách Rady Európy aj zlé zaobchádzanie so starými ľuďmi a porušovanie práv Rómov. Niektoré inštitúcie určené pre starých ľudí často využívajú donucovacie metódy. Podľa Gila-Roblesa sa v domovoch dôchodcov často pristupuje k úsporným opatreniam, ktoré idú na úkor samotných starých ľudí. Mimoriadne krutá je situácia Rómov v každej krajine, ktorú komisár v minulom roku navštívil. V Bulharsku chýba štvrtine z 12 700 Rómov pitná voda, elektrická energia, kanalizácia, hygienické zariadenia a väčšina domov je postavená z kartónov alebo plastov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 23:21