StoryEditor

Ruská vláda začala rokovania s Jukosom

22.06.2004, 00:00

Po mesiacoch ostrých konfliktov vláda začala včera so spoločnosťou Jukos rokovať o problematickom dlhu vo výške 3,4 mld. dolárov. Ako uviedol minister financií Alexej Kudrin na konferencii, ktorú usporiadala v Moskve banka Renaissance Capital, spoločnosť poskytla vlastný plán na vyplatenie požiadaviek ministerstva daní a ministerstvo a vedenie firmy o tomto probléme začali rokovať. Včerajšie informácie ministra ihneď vytlačili akcie o 10 percent. Podľa agentúry Reuters minister však odmietol špekulovať o možnom výsledku rokovaní, ktorým by mohla byť mimosúdna dohoda, a teda odvrátenie bankrotu Jukosu. Táto možnosť, zoširoka medializovaná práve vedením Jukosu, stlačila akcie firmy minulý týždeň na najnižšiu úroveň za vyše dva a pol roka, neskôr ich však podporné slová prezidenta Putina vytlačili za jediný obchodovací deň o 35 percent.
Na druhej strane, ako informovala ruská agentúra Interfax, Kudrin nevidí dôvod, prečo by Jukos mal mať problémy so zaplatením sumy. Podľa neho má spoločnosť dostatok peňazí, takže by ju to nemalo zničiť. Čo sa týka odkúpenia určitého podielu v Jukose štátom, to je podľa Kudrina "už iná otázka". Námestník ministra financií Sergej Šatalov však zároveň nevylúčil možnosť, že ministerstvo zníži výšku požadovanej sumy, ani to, že prípad sa nakoniec podarí uzatvoriť mimo súdu. Najskôr musia podľa neho daňové úrady zvážiť sťažnosti Jukosu o výške požadovanej sumy na nezaplatených daniach, on sám však pochybuje, že by sa firme podarilo dokázať neopodstatnenosť doplatenia celých 3,4 mld. dolárov.
Možnosť mimosúdneho vyrovnania privítal aj hlavný finančník Jukosu Bruce Misamore. "Po mesiacoch nevšímania si problémov spoločnosti, je to skutočne pozitívna správa," uviedol. Ako zároveň informoval na konferencii, firma súhlasila s predčasným splatením časti bankových úverov vo výške 500 mil. dolárov z celkovej pôžičky 2,6 mld. dolárov, za ktorú ručí príjmami z exportu.
Ešte donedávna Jukos rezolútne trval na tom, že jeho daňové záležitosti sú v úplnom poriadku, no po čoraz väčšom tlaku ministerstva zmenil názor a v ostatných dňoch pripustil, že nedoplatky je ochotný vyplatiť. Okrem toho ponúka aj možnosť, že kľúčoví akcionári vrátane zatknutých Michaila Chodorkovského a Platona Lebedeva sú ochotní vzdať sa kontroly nad Jukosom predajom časti svojich podielov štátnym energetickým firmám. Spočiatku však štát odmietal o návrhu diskutovať, Kudrinove vyjadrenia však podobne ako predtým slová Vladimira Putina dávajú tušiť oteplenie vzťahov medzi firmou a Kremľom. Prezident koncom minulého týždňa uviedol, že vláda nedovolí padnúť takej firme akou je Jukos. Útok na firmu a jej bývalého šéfa Michaila Chodorkovského považujú mnohí analytici za trest pre oligarchu, ktorý sa začal napriek nepísanej dohode s Kremľom miešať do politiky. Samotnému Chodorkovskému hrozí za údajné daňové úniky a viacero podvodov až desať rokov za mrežami, no podľa The Financial Times ani v prípade prepustenia nie je ochotný Rusko opustiť. Ako uviedol jeden z jeho právnikov Anton Drell, jeho klient mu potvrdil, že z Ruska neodíde, ale bude sa venovať práci pre sociálne slabšie vrstvy a charitu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 09:48