StoryEditor

Deblokácia indického dlhu s otáznikmi

19.08.2004, 00:00
Vláda včera poverila českú firmu DF International Consulting, s. r. o., aby deblokovala zvyšný dlh Indickej republiky voči Slovensku za takmer 11 miliónov korún.

Najneskôr do štyroch týždňov musí firma previesť z tejto sumy 67 percent finančných prostriedkov na účet rezortu financií, na úhradu nákladov spoločnosti pri deblokáciách pôjde 30 percent, a samotná spoločnosti získa trojpercentnú províziu.
DF International Consulting ako jediná požiadala o deblokáciu zvyšného indického dlhu voči SR, keď pohľadávky voči rovnakej krajine vymáhala pre Slovensku už v rokoch 2000 - 2003. Vstup tejto spoločnosti do deblokácií indického dlhu sa stal predmetom kritiky, pretože DF International Consulting je personálne a rodinne prepojená na spoločnosť FID Group, ktorá získala poverenie na vyrovnanie ruského dlhu voči Slovensku. Na bezpečnostné riziko Fid Group verejne upozornil exminister spravodlivosti SR Ján Čarnogurský, a dokonca aj SIS, ktorá šéfa Dozornej rady Fid Group Imricha Farnbauera označila za hlavného aktéra aféry Indiagate. Tajná služba označila preto deblokácie za rizikové, a riaditeľ Kancelárie SIS Vladimír Šimko včera potvrdil, že na výhradách trvajú.
Hovorkyňa českej polície Blanka Kosinová však pre HN konštatovala, že Imrich Farnbauer doteraz nebol trestne stíhaný na území ČR. Na margo podozrení však hovorca rezortu financií Peter Papanek pre HN zdôraznil, že deblokáciu bolo možné oficiálne spochybniť z hľadiska trestnoprávnej zodpovednosti. "A to nikto nespravil," povedal Papanek.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 07:00