StoryEditor

Bránia im v úteku za hranice

26.03.2003, 23:00

Utečenecké tábory v Jordánsku pripravené pre Iračanov zostávajú naďalej prázdne. "Žiadni utečenci neprišli do Jordánska... Možno im v tom zabránili," povedal pre agentúru AFP predstaviteľ Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov Sten Bronee. Iracké úrady údajne bránia civilistom opustiť krajinu. "Naša organizácia s tým nemôže nič urobiť."
Premávka na inak rušnej iracko-jordánskej hranici za posledné dni utíchla, otvorená je však na obidvoch stranách. "Nevidel som nič, ani britských a amerických vojakov," povedali vodiči nákladných áut pre agentúru Reuters. Prišli aj so správami, že popri ceste z Bagdadu do Jordánska videli vyhoreté osobné autá, humanitárne organizácie opísali túto komunikáciu ako "nie bezpečnú". Napriek tomu, že 600-kilometrová cesta medzi Bagdadom a Jordánskom vedie prevažne cez púšť, a tak popri nej nežije veľa Iračanov, má Bronee o ich osud veľké obavy.
Vojna v Perzskom zálive v roku 1991 vyhnala z domovov až 1,8 milióna Iračanov. "Práve preto sme prekvapení," komentuje situáciu Chris Lom z Medzinárodnej organizácie pre migráciu pre agentúru AP. Ešte pred vypuknutím konfliktu odhadla pracovná skupina OSN počet utečencov, ktorí v susedných krajinách alebo na hraniciach budú potrebovať pomoc, na 1,4 milióna.
Jordánsko zriadilo tábor pre irackých utečencov 65 kilometrov od spoločných hraníc minulý týždeň. V prípade potreby môže poskytnúť prístrešie až 35-tisícom ľudí. Zatiaľ prichádzajú najmä Sudánčania. Obdobná situácia je aj v Sýrii, kde v nedeľu dorazilo prvých 14 Iračanov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 23:46