StoryEditor

Luxusné autá pre čínsku políciu

29.06.2004, 00:00

Nemecké firmy objavili nový lukratívny trh pre bezpečnosť -- Čínu. O dopyte presvedčila výstava China Expo 2004, kde nikoho neodstrašili ani ceny: zhruba 75-tisíc eur za sprievodné policajné vozidlo či desaťnásobok za opancierovanú limuzínu.
V tomto roku sa v Pekingu predstavilo 263 špecializovaných výrobcov z 20 krajín s rôznymi produktmi na tému bezpečnosť. Medzi nimi sú spoločné podniky nemeckého Siemensu v Číne alebo ruský koncern Rosoboronexport, ktorý vystavuje zbrane a vybavenie ruských špeciálnych jednotiek vycvičených na boj proti teroristom a únoscom.
Svetový trh špeciálnych vozidiel je pevne v nemeckých rukách. Mercedes, BMW a Audi vystavili bezpečnostné vozidlá z továrenských liniek, čím prekonávajú amerických konkurentov, ktorí vozidlá upravujú až dodatočne. Svetový trh má kapacitu zhruba tisíc pancierovaných limuzín ročne, z čoho 20 percent smeruje do Ázie.
BMW predstavil špeciálne pancierované vozidlo sedmičkového radu a bezpečnostnú verziu luxusného terénneho modelu X5. Automobilka však musí ešte s vládou vyriešiť otázku, či je X5 možné použiť na vojenské účely. Vzhľadom na možnosť dvojakého použitia sa X5 dostal na zoznam zakázaného vývozu.
BMW sa musí poponáhľať. Dopyt po bezpečnostných vozidlách v Číne rastie aj v súkromnom sektore, najmä zo strany šéfov podnikov a milionárov. Napríklad Mercedes dostal predbežnú objednávku na opancierovaný Maybach, ktorý by stál zhruba 1,1 milióna eur.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:27