StoryEditor

Európa má dve hlavné mestá kultúry

02.01.2002, 23:00

Španielske mesto Salamanca, zvolené za európske hlavné mesto kultúry v roku 2002, ponúkne v tomto roku 123 divadelných, tanečných a operných predstavení, sto koncertov a vyše päťdesiat výstav. Mesto Salamanca leží v provincii Kastília-León približne dve hodiny cesty od Madridu. Program na rok 2002 je postavený na dvoch hlavných témach: Salamanca ako mesto poznania a stretnutí a zároveň mesto úvah. Z oblasti súčasného umenia výstava s názvom Jesť či nejesť má divákov podnietiť uvažovať o vzťahu medzi umením a stravovaním za uplynulé štyri storočia. Salamanca sa delí o titul európske hlavné mesto kultúry roku 2002 s belgickým mestom Brugge. Po Madride a Santiagu de Compostella je tretím španielskym mestom, ktoré sa stalo európskym hlavným mestom kultúry.

Bratislava
Prehliadku súčasnej erotickej fotografie mladej generácie litovských výtvarníkov ponúka až do 4. februára Galéria mesta Bratislavy. Expozície Pálffyho paláca na Panskej ulici predstavia približne 25 fotografií, ktoré sú zaujímavé tým, že ich autori nie sú profesionálnymi fotografmi. Svoje pohľady na hranice erotiky zobrazujú pred očami divákov maliari, sochári a grafici. Farebné aj čiernobiele fotografie vo väčších aj menších formátoch priblížia rozsiahlu škálu erotických fantázií -- čisté a nevinné, rafinované aj drastické, poetické, asketické či monumentálne. Autori sa vo svojich snímkach pohybujú od lyricky estetickej až po pornografickú rovinu pohľadu na erotiku. Viac informácií nájdete na stránke litovskej galérie Vartai pod názvom Erotika -- www.galerijavartai.lt.

Starý Smokovec
Insitné maľby maliarskej dynastie Laukovcov, ktorej zakladateľ Juraj Lauko st. (1894 -- 1974) sa narodil v maďarskom Sarvaši, obohatili kultúrne podujatia vo Vysokých Tatrách. Vo výstavných priestoroch Vily Flóra v Starom Smokovci sprístupnili výstavu diel štyroch generácií Laukovcov, ktorá potrvá do 22. februára. Na tvorbu J. Lauku staršieho, ktorý od mladosti túžil stať sa maliarom, ale život mu určil osud mäsiara, nadviazal jeho syn, takisto Juraj (1920 -- 2000). Kopíroval otca aj v tom, že maľovať začal v dôchodcovskom veku. Obaja spomínaní Laukovci sa zaradili medzi najznámejších insitných maliarov na Slovensku. Laukovskú maliarsku štafetu nesú ďalej Eva Lauková (1948), nevesta Juraja Lauku ml., ktorá navštevuje od roku 1997 Ateliér neprofesionálnych výtvarníkov. Olejom a pastelom zachytáva krásy prírody, krajiny a kvetov.

Komárno
Výstavu Sakrálne a historické pamiatky v Uhorsku otvorili v Rehoľnom dome Rádu svätého Benedikta so sídlom v Komárne.
Na 22 paneloch predstavuje expozícia kostoly a ďalšie sakrálne stavby na vtedajšom území Uhorska. V rámci tohto podujatia vysvätil maďarský biskup, arciopát Asztrik Várszegi, reliéf akademického sochára Júliusa Berecza Učiteľ a jeho žiak, ktorý je umiestnený na obnovenom priečelí rehoľného domu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 18:43