StoryEditor

Platy: Servis ústavných činiteľov bude drahší

17.11.2004, 23:00
Viac peňazí na platy a odmeňovanie svojich zamestnancov majú budúci rok dostať Kancelária Národnej rady SR, Úrad vlády SR aj Kancelária prezidenta SR. Na tento účel je na rok 2005 pripravených o 80 miliónov korún viac, ako v tomto roku.

Na druhej strane, náklady na chod parlamentu a ÚV sa budú znižovať - dokopy o 100 miliónov Sk. Šetrenie však nepostihne prezidentskú kanceláriu. Naopak, na svoju činnosť dostane ešte o 20 miliónov Sk viac. Vyplýva to z vládneho návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok.

Viac úradníkov
Počet zamestnancov Úradu vlády mal stúpnuť o 19 osôb, ktorí by mali vstúpiť do služieb vládnej splnomocnenkyne pre rómske komunity Kláry Orgovánovej. Tento rok mal ÚV limit 354 zamestnancov. Prezidentská kancelária by mala byť posilnená zo súčasných 67 o ďalších deväť osôb - o. i. traja na sekretariát prezidenta a po dvoch na odbory komunikácie a legislatívy. Podľa hovorcu prezidenta Mareka Trubača sa tieto funkcie doteraz vykonávali externou formou. "Z dôvodu skvalitnenia rozširujúceho sa objemu prác je nevyhnutné tieto činnosti zabezpečovať stabilnými zamestnancami," zdôraznil Trubač s tým, že toto personálne posilnenie bolo schválené ešte za éry Rudolfa Schustera. O päť ľudí by mal v roku 2005 vzrásť počet zamestnancov Kancelárie NR SR - pôjdu na nový odbor a Výbor NR SR pre európske záležitosti. "Na rok 2004 sme mali limit 668 zamestnancov, pričom toto číslo zahŕňa poslancov, europoslancov a zamestnancov kancelárie," upozornil riaditeľ Odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR Miroslav Šarišský. Podľa analytika MESA 10 Radoslava Kováča sa rast výdavkov na mzdy nedá v prípade týchto troch inštitúcií jednoznačne hodnotiť ani pozitívne, ani negatívne, záleží vraj na odbornosti nových pracovníkov. "V prípade vysoko odborných pozícií sú platy rádovo vyššie," zdôraznil Kováč.

Nadpriemerné platy
Podľa zistení Štatistického úradu je priemerná mzda na Slovensku približne 16-tisíc Sk. V prezidentskej kancelárii je to viac ako 27-tisíc korún. Zamestnanci Kancelárie NR SR zarábajú v priemere necelých 21-tisíc korún. Fakt, že v servisných inštitúciách najvyšších ústavných činiteľov výrazne rastú výdavky na mzdy, sa nepozdáva členovi parlamentného výboru pre financie, rozpočet a menu Igorovi Šulajovi (Smer). "Celkovo nevidím dôvod, aby vo verejnej správe mzdy rástli rýchlejšie, ako v iných oblastiach," zdôraznil Šulaj s tým, že vo verejnej správe je nadhodnotený počet administratívnych pracovníkov, ich mzdy i zabezpečenie. Zvyšovanie platov v parlamentnom servise však Šarišský vysvetľuje prozaicky: "Je to dôsledok štandardnej valorizácie platov poslancov a zamestnancov kancelárie parlamentu a výdavkov na platy europoslancov." Táto téma však bude zaujímať aj niektorých koaličných poslancov z parlamentného finančného výboru. "Budem chcieť vedieť, či tieto prostriedky budú vynaložené efektívne," avizuje Jozef Mikuš (SDKÚ).

Čo chceli v pripomienkovom konaní
ÚV SR
- zvýšiť počet zamestnancov v Účelovom zariadení Bôrik s cieľom zvýšiť poskytovanie služieb zákazníkom (zamietnuté)
- zvýšiť limit bežných výdavkov o 14 miliónov korún na prevádzku ÚZ Bôrik
Kancelária NR SR (zamietnuté)
- zvýšiť výdavky o 3,5 milióna korún na vytvorenie Kancelárie národného parlamentu v Bruseli a financovanie jej stáleho zástupcu (zamietnuté)

Súčasné a plánované výdavky na mzdy (v mil. Sk)
 

2004

2005

Zamestnancov

Na mzdy

Zamestnancov

Na mzdy

KNR SR 162 250 167 295
KP SR 67 26 76 36
ÚV SR 354 128 373 152
Zdroj: MF SR a jednotlivé inštitúcie

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 17:16