StoryEditor

G7 verí v rast ekonomiky

10.02.2002, 23:00

Predstavitelia siedmich priemyselne najsilnejších štátov (G7) sú presvedčení, že perspektívy svetovej ekonomiky dosiahnuť po útokoch na USA 11. septembra obrat k lepšiemu sa zlepšili, aj keď riziko ešte pretrváva. Ako vo svojom vyhlásení uviedli ministri zahraničných vecí a guvernéri centrálnych bánk G7 na záver dvojdňovej schôdzky v Ottawe, prijmú adekvátne kroky na podporu silného a systematického ekonomického oživenia. Nedohodli sa však na žiadnej konkrétnej pomoci pre Argentínu, ktorú v týchto časoch sužuje ťažká ekonomická kríza a jej zahraničný dlh dosahuje 1,4 mld. USD. O Argentíne predstavitelia G7 iba vyhlásili, že vláda "urobila kroky správnym smerom" a poradili jej, aby "úzko spolupracovala s MMF a medzinárodným spoločenstvom".
Stretnutie G7 bolo prvé od októbra minulého roka, keď dosah teroristických útokov na USA otriasol celým svetovým finančným trhom. Delegáti preto uviedli, že budú ďalej "pozorne sledovať trhy a v prípade potreby spolupracovať". Okrem diskusií o finančných trhoch a kríze v Argentíne sa G7 zaoberala na stretnutí v Ottawe aj situáciou najchudobnejších krajín a možnými riešeniami na zníženie chudoby vo svete. Prisľúbili, že v spolupráci s ďalšími darcami sa pokúsia zabezpečiť dodatočné finančné zdroje, ako však dodali, je potrebné najskôr efektívnejšie využívať pomoc od medzinárodného spoločenstva. Zhodnotili aj ekonomické kroky Ruska, pri ktorom ocenili štrukturálne reformy a podporili vstup do WTO. Moskva však bude musieť tvrdšie postupovať proti financovaniu teroristických skupín. Reformné štáty však varovali, že budú čeliť zmiešaným podmienkam na hospodárskych a finančných trhoch a vyzvali ich na "politiku, ktorá podporí hospodársky rast a prílev investícií".

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 12:41