StoryEditor

Signály oživenia ekonomiky v Austrálii

05.08.2003, 00:00

Austrálska centrálna banka - The Reserve Bank of Australia - pravdepodobne ponechá svoju kľúčovú úrokovú mieru na nezmenenej úrovni 14. mesiac za sebou, keď sa domáca ekonomika pomaly zotavuje a optimistickejšie informácie prichádzajú aj zo Spojených štátov. Väčšina ekonómov v prieskume agentúry Bloomberg News uviedla, že centrálna banka nezmení úrokovú sadzbu z úrovne 4,75 percenta. Len malá časť z nich predpokladá zníženie o štvrť percentuálneho bodu. Rozhodnutie bankovej rady bude známe zajtra.
Situácia v ekonomike sa zlepšuje a úvahy o znížení úrokovej miery pomaly utíchajú. Centrálna banka naposledy upravila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu o štvrť percentuálneho bodu v júni 2002. Investori okrem rozhodnutia bankovej rady o úrokovej sadzbe očakávajú aj štvrťročnú správu banky o stave hospodárstva plánovanú na 11. augusta.
Správa signalizujúca zlepšenie hospodárskeho rastu, zverejnená minulý týždeň, viedla niektorých ekonómov k zmene svojej predpovede o znížení úrokovej miery. "Je zrejmé, že šoky ako vojna v Iraku či epidémia SARS spôsobili len malé nepríjemnosti austrálskej ekonomike, ktorá teraz čaká na rozmach," povedal analytik z Commonwealth Bank of Australia. Maloobchodný predaj v júni dvojnásobne prekonal očakávania analytikov, keď si od mája polepšil o 1,1 percenta, čo je nepretržitý nárast šesť mesiacov za sebou. Pôžičky na nákup domov vzrástli v tom istom mesiaci medziročne o 21,4 percenta. Povolení na výstavbu domov a bytov bolo od mája do júna vydaných o 6,2 percenta viac, čo signalizuje, že boom vo výstavbe domov, ktorý je v súčasnosti motorom ekonomického rastu v Austrálii, nevykazuje žiadne znaky úpadku.
Výnosy z desaťročných dlhopisov austrálskej vlády vzrástli približne na 5,55 percenta z júnového štyridsaťročného minima 4,54 percenta, keď investori zavrhli možnosť zníženia úrokovej sadzby. "Neočakávam zo strany centrálnej banky žiadnu zmenu terajšej sadzby. Pokiaľ sa nestane niečo neočakávané, ostane v najbližších mesiacoch na nezmenenej úrovni," povedal Roger Bridges, investor z Tyndall Investment Management Australia Ltd. v Sydney.
Guvernér centrálnej banky Ian Macfarlane ešte v júni uviedol, že je pripravený znížiť úrokovú mieru, ak sa globálny rast nezlepší. Centrálne banky v USA, Európe aj na Novom Zélande tak urobili a ich sadzby sa ocitli na historických minimách. Odvtedy sa však objavili znaky oživenia americkej ekonomiky. Tá vzrástla v druhom štvrťroku medziročne o 2,4 percenta. USA sú po Japonsku druhým najväčším odberateľom austrálskych tovarov a služieb.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
20. apríl 2024 03:30