StoryEditor

Nitra platí za znečisťovanie vyše desať miliónov

22.06.2004, 00:00
Konzorcium spoločností Váhostav, Kráľovopoľské strojárne a Ingstav začalo rozsiahlu rekonštrukciu a modernizáciu nitrianskej čistiarne odpadových vôd. Projekt s celkovým rozpočtom 10,354 milióna eur má zabezpečené financovanie 50 percent nákladov prostredníctvom fondu ISPA, 25 percent tvorí grant ministerstva životného prostredia a zvyšných 25 percent nákladov vykryje mesto prostredníctvom bankového úveru od Dexia banky.
Konzorcium spoločností Váhostav, Kráľovopoľské strojárne a Ingstav začalo rozsiahlu rekonštrukciu a modernizáciu nitrianskej čistiarne odpadových vôd. Projekt s celkovým rozpočtom 10,354 milióna eur má zabezpečené financovanie 50 percent nákladov prostredníctvom fondu ISPA, 25 percent tvorí grant ministerstva životného prostredia, zvyšných 25 percent nákladov pokryje mesto prostredníctvom bankového úveru od Dexia banky.
Súčasťou zákazky je výstavba nových objektov v areáli pôvodnej čističky. Budú vybavené modernými technológiami a zariadeniami, ktoré výrazne zvýšia jej kapacitu. Podľa vyjadrenia vedúceho odboru strategických činností Mestského úradu v Nitre Dezidera Priklera je súčasná čistiareň dimenzovaná iba na 15-tisíc kubických metrov odpadových vôd. Reálny denný prietok však predstavuje viac ako 35-tisíc kubíkov. Tento stav je najväčšou brzdou novej bytovej i priemyselnej výstavby, keďže každá väčšia investícia musí mať vyriešené aj čistenie odpadových vôd.
Terajšia čistiareň v Nitre funguje od roku 1968, pričom jej kapacita je dimenzovaná maximálne na 80-tisíc obyvateľov. V dnešných podmienkach to nezohľadňuje prírastok obyvateľov ani podnikateľských prevádzok. Rekonštrukcia čističky sa začala v roku 1991, avšak o tri roky neskôr bola z finančných dôvodov prerušená.
V rámci nového projektu je navrhnuté technologické riešenie, ktoré je v súlade s najnovšími trendmi čistenia odpadových vôd, pričom prevádzka bude riadená v automatickom režime. Čistiareň významne prispeje k ochrane povrchových a podzemných vôd v celej aglomerácii a zároveň zvýši čistotu rieky Nitra a nadväzne aj Dunaja. Táto podmienka je súčasťou medzinárodných dohovorov o ochrane čistoty riek, ktorú SR uzavrela s Maďarskom a Rakúskom.
V súčasnosti mesto platí ročne poplatok 10 až 11 miliónov korún za znečisťovanie rieky Nitra. Podľa primátora Ferdinanda Víteka plánujú v najbližšom období investovať ďalších 200 miliónov korún aj do rozšírenia kanalizačnej siete. Na kanalizáciu ešte nie je napojených niekoľko okrajových častí mesta, ale ani areál pripravovaného priemyselného parku. Záujem o využívanie zmodernizovanej nitrianskej čističky už prejavili aj niektoré okolité obce.

Financovanie čističky odpadových vôd v Nitre
 

Podiel (%)

Podiel (mil. Eur)

Grant ISPA

50

5,177

Grant MŽP SR

25

2,588

Mesto Nitra

25

2,588

Zdroj: MsÚ Nitra
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 09:52