StoryEditor

Wheeler: Pomoc ľuďom -- pôžičkami i podporou

30.05.2003, 00:00
Hovoríme s výkonným riaditeľom Provident Financial SR, Chrisom Wheelerom.
Poskytovanie hotovostných pôžičiek je na Slovensku dnes rozšírený biznis. Nemusíme sa báť povedať, že v súvislosti s týmto druhom podnikania panuje vo verejnosti určitá nedôvera. Ako chce spoločnosť Provident Financial v takejto situácii presvedčiť spotrebiteľa, aby využil jej produkty resp. pôžičky?
- Doteraz sa nám podarilo na všetkých našich trhoch presvedčiť viac ako 2,6 milióna zákazníkov a toto číslo hovorí za všetko. Finančná skupina Provident Financial má 123-ročnú históriu podnikania v oblasti poskytovania hotovostných pôžičiek. Zárukou našej solídnosti je aj registrácia na Londýnskej burze cenných papierov, kde sú vysoké nároky a prísna kontrola dodržiavania pravidiel finančného a kapitálového trhu. Zároveň sme v marci tohto roka boli zaradení do indexu FTSE 100, ktorý tvorí 100 najväčších a najprestížnejších britských spoločností registrovaných na Londýnskej burze. Celá finančná skupina zamestnáva okolo 7 100 zamestnancov a má približne 27 000 obchodných zástupcov, pričom jej trhová hodnota je 1,5 miliardy britských libier. Na Slovensku Provident Financial poskytuje hotovostné pôžičky. V rámci tohto produktu ponúkame klientom tradíciu a medzinárodné skúsenosti našej firmy, spojené so serióznosťou, komfortom a kvalitnými a rýchlymi službami, o ktoré zákazníci majú záujem a sú s nimi spokojní. Nedávna nezávislá štúdia, ktorá skúmala britské finančné spoločnosti ukázala, že Provident Financial dosahuje 90-percentnú mieru spokojnosti klientov, čo predstavuje v tomto odvetví výborný výsledok.
Prečo sa vaša spoločnosť rozhodla podnikať aj na Slovensku?
- Spoločnosť Provident Financial pôsobí okrem Veľkej Británie a Írskej republiky na viacerých trhoch - v Poľsku, Českej republike a Maďarsku. Keď sme prišli v roku 2001 na Slovensko, mali sme za sebou už veľa medzinárodných skúseností. Na základe našich prieskumov sme identifikovali, že aj na Slovensku má veľa ľudí záujem o malé pôžičky, ktoré nebolo až také jednoduché získať. Naša spoločnosť dokáže takéto pôžičky sprostredkovať veľmi jednoducho, rýchlo a bez zbytočnej byrokracie.
Rozširovanie pobočkovej siete svedčí o obchodnej ofenzíve spoločnosti. Čo je základom kvalitatívnej stránky stratégie?
- Je dôležité v tejto súvislosti spomenúť filozofiu našej spoločnosti, ktorá je založená na tzv. zodpovednom požičiavaní. V rámci tohto konceptu Provident Financial zohľadňuje u zákazníkov okrem príjmov aj výdavky a nevyhnutné životné náklady tak, aby sa budúci zákazníci nedostali do problémov so splácaním. Takisto si zakladáme na transparentnosti - stanovujeme presné poplatky za pôžičku hneď od začiatku. Zákazník dopredu presne vie, akú čiastku musí splatiť a to aj v prípade, keď má problémy s platením a chce splácanie predĺžiť, nebude platiť viac, ako je dohodnuté v zmluve. Tu teda neexistujú žiadne sankčné poplatky, s čím sa zákazník bežne stretne pri úveroch iných spoločností. Provident Financial berie ohľad na zmeny podmienok u zákazníkov, má k nim individuálny prístup.
V tlači sa vyskytli kritické názory na krátkodobé hotovostné pôžičky, najmä na vysoké úroky.
- Čo sa týka ceny, nestanovujeme úroky ako napríklad v bankách, lebo náš systém sa líši v mnohých aspektoch. Jasne a presne stanovujeme pevný poplatok, ktorý zahŕňa všetky náklady spojené s pôžičkou a zákazník je s ním oboznámený ešte pred uzatvorením zmluvy. Poplatok, ktorý spoločnosť Provident Financial účtuje, zahŕňa všetky náklady spoločnosti, ktoré sú spojené s touto službou - náklady na financovanie pôžičky, poplatky za servis, administratívu, náklady na cestu za zákazníkom, korešpondenciu. Naša spoločnosť má na Slovensku približne 160 zamestnancov a 700 obchodných zástupcov, pričom všetci títo ľudia sa starajú o to, aby sme poskytli zákazníkom službu v maximálnej kvalite. Udržať tak finančne náročný servis s takým vysokým štandardom by pri nižších poplatkoch nebolo možné.
Aká je delikvencia a čo podnikáte voči dlžníkom, ktorí dlh nevrátia?
- Naša spoločnosť zaznamenáva vysokú úroveň návratnosti pôžičiek, čo je spôsobené predovšetkým dobre prepracovaným systémom podnikania a dlhoročnými skúsenosťami, ktoré v tejto oblasti Provident Financial má. Tým, že obchodní zástupcovia sú neustále so zákazníkmi v kontakte, dokážu dobre ohodnotiť ich finančné možnosti. Takisto požičiavame malé sumy peňazí, ktoré by nemali spôsobovať problémy so splácaním. A aj keď sa zákazník náhodou dostane do finančných problémov a nemôže splátku zaplatiť načas, vychádzame mu v ústrety a vieme mu pomôcť zmenou splátkového kalendára bez sankčných poplatkov. Pokiaľ však vznikne situácia, že poskytneme pôžičku zákazníkovi, ktorý ju odmieta splácať, pričom má dostatok financií, ale peniaze jednoducho nechce vrátiť, naša spoločnosť postupuje štandardným spôsobom - využíva možnosti vždy v rámci platnej legislatívy. Pritom sa riadi etickými princípmi podnikania ako aj medzinárodne platnými internými zásadami spoločnosti Provident Financial.
Provident Financial je medzinárodná spoločnosť s aktivitami v mnohých krajinách. Má vaša firma ambície podporiť trhy, kde pôsobí, aj v iných ako čisto obchodných oblastiach?
- Existuje viacero spôsobov, ako Provident Financial podporuje lokálne trhy a komunity. V prvom rade sme firmou, ktorá na Slovensku investovala a naďalej investuje určité prostriedky a zdroje, vrátane investícií do samotných zamestnancov a ich profesionálneho rastu a vzdelávania, čím taktiež prispievame k znižovaniu nezamestnanosti. Okrem toho nám nie sú ľahostajné ani problémy spoločenského a sociálneho života, čo vyplýva aj z celkovej filozofie našej spoločnosti. Preto sme už finančne podporili niekoľko projektov v sociálnej oblasti a v tejto stratégii budeme aj pokračovať.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 22:37