StoryEditor

Prešovčania hľadajú šičky po Ukrajine

12.02.2002, 23:00

OZKN, a. s., Prešov, výrobca pánskej konfekcie, oblekov, sák a nohavíc, vlani čiastočne zmenil štruktúru obchodných partnerov. Po investíciách do špeciálnych strojov zabezpečujúcich vyššiu kvalitu šitia a žehlenia, začal rozvíjať spoluprácu so španielskym partnerom Induyco, ktorý vyťažoval 10 % výrobných kapacít. Celkový vývoz predstavoval z obratu 19 %. Okrem Španielska OZKN vyváža aj do Francúzska (42 %), Talianska (20 %), Českej republiky (12 %), NSR (4 %) i Ruska (3 %). Pre HN to uviedla ekonomická riaditeľka Ing. Oľga Ištvánová.
Firma dosiahla vlani obrat 246 mil. Sk, čo je medziročný nárast o jedno percento. Predbežný hospodársky výsledok však znamenal stratu 300 tis. Sk. Spoločnosť znížila náklady o o 7 % a investovala 36,1 mil. Sk do šijacej a žehliacej techniky.
Napriek dosiahnutým tržbám sa spoločnosti nepodarilo splniť výkony podľa stanovených cieľov. "Na hospodárske výsledky mal značný vplyv výpadok v kusoch, ktoré sa podarilo splniť len na 90 %. Dôvodom bol nedostatok úkolových pracovníkov v priebehu celého roka. Na výpadku sa tiež podieľala vysoká absencia, ktorá dosiahla predovšetkým v posledných mesiacoch roka 24 %. Na zníženie práceneschopnosti robíme pohovory s dlhodobo práceneschopnými zamestnancami a v spolupráci so Sociálnou poisťovňou uskutočňujeme ich kontroly. Privítali by sme väčšie pochopenie praktických lekárov pri dodatočnom vystavovaní potvrdení o návšteve lekára," uviedla ekonomická riaditeľka.
Spoločnosť zamestnáva v súčasnosti 907 ľudí a v tomto roku plánuje zvýšiť počty o 100 až 150 úkolových pracovníkov. Uvažuje pritom o náboroch prostredníctvom úradov práce, ale aj zamestnaní Ukrajiniek. Firma vlani v septembri zriadila záučnú dielňu, kde sa počas 20 pracovných dní pod vedením majsterky odbornej prípravy naučia záujemkyne o prácu základné operácie. "Napriek tomu, že v Prešove eviduje úrad práce okolo 300 krajčírok, máme problém získať ľudí na rozšírenie výroby. V spolupráci s úradom práce preto organizujme vo viacerých mestách nábory zamestnancov -- okrem Prešova aj v Levoči, Poprade, Kežmarku, Gelnici a vo Vranove nad Topľou. Oslovujeme tiež starostov okolitých obcí a krajčírky hľadáme aj na Ukrajine."
Firma chce v tomto roku zvýšiť podiel plnej konfekcie pre nového japonského zákazníka. Predpokladá nárast obratu o 10 % a zisk 13 mil. Sk. V roku 2002 plánuje investovať do rekonštrukcie kotolne 10 mil. Sk.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 18:40