StoryEditor

Nový domov pre americké základne

26.10.2003, 23:00
Minister obrany Donald Rumsfeld opäť zvažuje časový harmonogram uzavretia amerických základní v Európe, najmä v Nemecku, a presunu časti vojsk na nové základne na Východe.

Rozpory medzi Spojenými štátmi a "starou Európu" o vojnu v Iraku rozprúdili špekulácie, že Američania svoje základne v Nemecku uzavrú. Aj keď následne Washington aj Berlín tieto úvahy dementovali (je pravdepodobné, že dve strategické základne Ramstein a Grafenwöhr tam v budúcnosti zostanú), vojny v Afganistane a v Iraku ukázali, že nemecké základne sú na rýchly presun vojakov do regiónu mimo územia Severoatlantickej aliancie nepohodlné (Rakúsko ich prechod cez svoje územie odmietlo), nehovoriac o odmietavej nemeckej verejnej mienke.
Lenže slová amerického ministra obrany Donalda Rumsfelda, že "muži a ženy slúžiaci na amerických základniach vo svete nie sú ťarchou pre americkú ekonomiku, naopak, sú strategickým bodom pre jej rast", vyvolali svojho času provokačné reakcie tlače: "Po každej vojne, ktorú Spojené štáty vedú, pribudne vo svete viac ich základní," neodpustil si poznámku napríklad denník The Washington Post. V Iraku vyrastajú štyri základne, po vojne v Afganistane obkolesilo krajinu v deviatich susedných štátoch 13 takýchto amerických základní. Táto taktika je síce odpoveďou na požiadavky novej americkej bezpečnostnej stratég...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/iformat, menuAlias = iformat, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 22:19