StoryEditor

Vydierač zo Severu

12.01.2003, 23:00

Keď sa Bob Woodward z amerického denníka Washington Post pýtal amerického prezidenta Georgea Busha na severokórejského diktátora Kim Čong-ila, tak sa vraj "najsilnejší prezident sveta" skoro zrútil zo stoličky. I takto svojsky dal novinárovi najavo, že sa k politike tajnostkárskeho milovníka amerických filmov zo Severnej Kórey stavia inak než jeho predchodcovia. No či tak urobí aj po posledných výstrelkoch "severokórejského Stalina" po jeho rozhodnutí obnoviť jadrový program v čase celosvetovej irackej mobilizácie, ukáže iba čas.
Diplomatická cesta. Severná Kórea prednedávnom vyhostila dvoch inšpektorov z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (IAEA), odstavila kontrolné kamery a obnovila svoj jadrový program v elektrárni Jongbyon. Diktátor Kim Čong-il tak zopakoval to, čo on alebo jeho otec urobili už niekoľkokrát: dal najavo, že zase niečo potrebuje.
Posledný pokus o vydieranie je však v niečom iný. Po prvé, je načasovaný na obdobie, keď vrcholí napätie okolo Iraku a po druhé, prichádza v čase, keď Severná Kórea už figuruje na trojčlennom zozname Bushovej "osi zla".
Americký prezident sa však zatiaľ vyprovokovať nenechal, zvolil si diplomatickú cestu. "Zaútočiť nechceme, no očakávame, že...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/svet-2, menuAlias = svet-2, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 06:33