StoryEditor

Ako vyháňať hosťa

21.03.2002, 23:00

Hneď večer, ako naši známi a kolegovia (záprahári) -- manželia zo Švajčiarska -- pricestovali do Bratislavy, vzali sme ich do istej "lepšej" reštaurácie na fľašku vína. Odpoveď čašníka "červené a biele" na otázku aké vína ponúkajú, sa ešte dá zobrať s humorom. Pravda ale je, že sa správal až príliš dôležito a nepríjemne, čo neuniklo ani našim hosťom, ktorí po slovensky nerozumejú ani slovo.
To, že sme pre cudzincov krajina atraktívna vďaka našej prírode a na cudzie pomery aj nízkym cenám, už tak veľmi neplatí, lebo za jednu noc v dvojposteľovej izbe na priváte na Donovaloch od nich domáci pokojne vypýtal 100 dolárov. Donovaly sú asi najdrahším miestom na Slovensku. Za jedno grilované kurča priatelia v bufete totiž zaplatili 800 korún. Ťažko povedať, či preto, že hovoria po francúzsky, alebo si predavač myslel, že my od záprahov sme nesmierne bohatí.
Po tom, ako sa ma večer opýtali, prečo sú u nás kurence také drahé, zakázal som im bezo mňa čokoľvek kupovať. Po skončení Majstrovstiev Európy a návrate do Bratislavy si ešte chceli kúpiť niečo pre seba aj pre psov. Prešli sme niekoľko obchodov a až na jednu výnimku, všade vládla neochota a správanie typu: čo otravujete, veď je predpoludnie. Šľahačka na torte nás ale ešte iba čakala. Zaviedli sme ich do Carrefouru v Polus city center dúfajúc, že sa konečne blysneme. Nakúpili drobnosti v hodnote 5000 Sk -- misky pre psov, parfum, čokolády, Coca-colu. Ak niekto nechá v obchode 5000 korún za takýto tovar, treba sa naňho milo usmiať, zaželať príjemný deň a dúfať, že nabudúce tu zase nechá nejakú korunku. Zjavne si to ale nemyslela strážna služba, ktorá je platená aj z týchto peňazí. Keď sme totiž prešli za pokladnicu, obstúpili nás traja zamestnanci tejto strážnej služby a arogantne nás chceli predviesť do predvádzacej miestnosti. Keď som povedal, že bez policajta s nimi nejdeme, uspokojili sa s tým, že sa desať minút poriadne prehrabávali v nákupnom vozíku. V tovare, ktorý po zaplatení patril nám. Strata nášho času a hlavne dobrej nálady.
Keď sa ma vonku manželka známeho opýtala, prečo sa čudujeme, že zatiaľ sa sem turisti zo zahraničia príliš nehrnú, nečudoval som sa.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/copernicus-2001, menuAlias = copernicus-2001, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
24. apríl 2024 16:34