StoryEditor

Hornonitrianske bane Prievidza s ratingom Ba-

07.10.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

CRA Rating Agency pridelila akciovej spoločnosti Hornonitrianske bane Prievidza (HBP) dlhodobý medzinárodný CRA Rating, teda schopnosť subjektu splácať svoje dlhodobé záväzky denominované v cudzích menách v plnej výške a včas, na úrovni Ba-.
Toto ohodnotenie tak zaraďuje HBP medzi subjekty schopné plniť si svoje splatné záväzky, ale s neistou budúcou úrovňou rizika. Na lokálnej stupnici zaradila agentúra banskú ťažobnú spoločnosť do investičného pásma a udelila jej dlhodobý lokálny CRA Rating na úrovni skBaa-, ktorý vyjadruje schopnosť plniť včas a v plnej výške svoje záväzky v slovenskej mene. Týmto sa HBP zaraďujú medzi bonitné subjekty s relatívne slušnou schopnosťou splácať svoje budúce záväzky s faktormi schopnými zmeniť budúcu mieru rizika.
Agentúra udelila spoločnosti aj krátkodobý CRA Rating na úrovni skP-3, ktorý vyjadruje vcelku prijateľnú schopnosť spoločnosti splácať svoje krátkodobé záväzky v slovenských korunách so splatnosťou do 1 roka. Výhľad ratingu HBP do budúcnosti je stabilný, no agentúra bude sledovať možnú spoluúčasť HBP na realizácii a financovaní väčších investičných projektov.
Agentúra pripomína, že i napriek zlepšeniu v oblasti správy pohľadávok zostáva problémom ich vyšší objem a inkaso po lehote splatnosti, čo prináša zvýšenie nákladov pri prevádzkovom financovaní z cudzích úročených zdrojov. Pozitívne CRA hodnotí aktívne vyhľadávanie nových odbytových ciest, ktorých realizácia však so sebou prináša aj riziká spojené s neistotou vývoja na trhu s elektrickou energiou po dokončení liberalizácie. Za faktory, ktoré obmedzujú hodnotenie spoločnosti, považuje ratingová agentúra horšie bansko-technické podmienky ťažby prejavujúce sa vo vyššej nákladovosti, veľkú sezónnosť odvetvia a riziko zníženia odberov hlavných odberateľov v dôsledku prijatia nových emisných noriem.
HBP sú najväčšou banskou ťažobnou spoločnosťou na Slovensku. Zabezpečujú viac ako 80 % ťažby hnedého uhlia a lignitu v SR s ročnou produkciou dosahujúcou 2,73 milióna ton. Spoločnosť patrí medzi najväčších zamestnávateľov v regióne s počtom 5 700 zamestnancov. Firma ukončila minulý rok s konsolidovanou stratou 196 miliónov Sk. Medziročne ide o jej prehĺbenie takmer o 166 miliónov Sk. V sledovanom období utŕžili HBP tržby za predaj vlastných výrobkov a služieb vyše 3 miliardy Sk. Pridaná hodnota bola 2,1 miliardy Sk.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 20:35