StoryEditor

O pozemky sa sporia aj v Alabame

12.07.2004, 00:00

Problémy s vlastníkmi pôdy pre juhokórejskú automobilku nemá iba Slovensko. Sú aj v americkom štáte Alabama, kde v meste Montgomery stavia Hyundai montážny závod v hodnote jednej miliardy dolárov. Internetové vydanie tamojších novín Montgomery Advertiser varuje, že súdny proces vlastníkov proti Hyundai zrejme zapríčiní, že v Montgomery nebude seriózne miesto pre veľký podnik a niekoľko rokov nebude možné vytvoriť nové pracovné pozície.
Proces podľa novín pritiahne veľa pozornosti, lebo v ňom budú obžalovaní miestni prominenti. "Netvrdíme, že žalujúca strana sa snaží poškodiť snahy o získanie investícií. Ich motiváciou je získať viac peňazí za svoju pôdu," konštatuje Montgomery Advertiser. O za a proti sa bude rozhodovať na súde. Ale výsledkom bude aj schopnosť vytvoriť na tomto území nové pracovné pozície.
Noviny pripomínajú, že sa to spoločnosti Hyundai stalo iba niekoľko rokov po podobnom prípade v Kentucky. Tam to však vlastníci urobili skôr ako Hyundai podpísal zmluvy. Noviny sa neobávajú, že by proces ohrozil súčasnú dohodu s Hyundai, pretože spoločnosť už investovala príliš veľa na to, aby sa vzdala. "Ale iné automobilky, ktoré otvorili fabriky v Alabame - Mercedes a Honda - a ohlásili expanziu, by podľa fám mohli zvažovať, či je na to stredná Alabama vhodná," uzatvárajú noviny.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 04:35