StoryEditor

USA znížia úroky možno až o pol percenta

20.06.2003, 00:00

Ceny amerických štátnych dlhopisov s dvojročnou splatnosťou včera prerušili trojdňový pokles spôsobený článkom denníka The Washington Post, ktorý v úvode týždňa naznačil, že kľúčová úroková sadzba Federálneho rezervného systému (Fed), centrálnej banky USA, klesne na budúci týždeň až o pol percentuálneho bodu. V súčasnosti má hodnotu 1,25 percenta.
Autor článku John Berry uviedol, že je "viac pravdepodobný" pokles až na 0,75 percenta ako iba na jedno percento. Fed sa podľa neho obáva, že zníženie o štvrť percentuálneho bodu nezabezpečí dostatočný ekonomický rast, ktorý by zastavil prepad cenovej hladiny v USA. Paradoxné je, že článok vyšiel v čase, keď väčšina analytikov očakáva pokles úrokov iba na jedno percento. V prieskume agentúry Bloomberg len deväť z 22 firiem obchodujúcich z dlhopismi uviedlo, že predpokladá redukciu o pol percentuálneho bodu. "Berryho článok naznačuje, že Fed je naklonený zníženiu o 50 bázických bodov, no očakávania trhu sú miernejšie," povedal Kenny Borowicz, obchodník spoločnosti UOB Bullion & Futures so sídlom v Singapure. Analytik holandskej Rabobank Jizzes Noorman si vie predstaviť výraznejší zásah Fedu do menovej politiky. "Vieme, že Fed povedal, že chce urobiť rozhodný krok proti deflácii," povedal Noorman.
Berry si uvedomuje, že na trhu nie je jednota v súvislosti s tým, ako sa americká centrálna banka zachová na budúci týždeň, keď je naplánované zasadnutie Výboru Fedu pre operácie na voľnom trhu, ktorý bude rozhodovať o úrokových mierach. Vo svojej analýze sa opiera vyhlásenie predstaviteľov Fedu, podľa ktorých by nadchádzajúce rozhodnutie malo byť posledným krokom k oživeniu amerického hospodárstva. "Berry má veľmi dobré zdroje a jeho článok zanechal na trhu dosah," povedal Michael Thomas, analytik v ICAP Australia. Berry totiž s podobnými "predpoveďami" prišiel aj v októbri minulého roka. Vtedy naznačil, že Fed zrejme pred koncom roka výrazne zníži úrokové miery. Stalo sa tak a sadzby klesli z 1,75 na 1,25 percenta, hoci väčšina analytikov, investorov i ekonómov očakávala, že sadzby klesnú len o 25 bázických bodov.
Základná jednodňová sadzba v skutočnosti nie je reálnou sadzbou. Je to určitá cieľová hodnota, ktorú by predstavitelia Fedu radi videli v obchodoch na medzibankovom trhu. V prípade, že banky sa až príliš odchyľujú od tejto hodnoty, nastupuje Fed so svojimi operáciami na voľnom trhu.
Fed budúci týždeň zrejme zníži aj, z hľadiska významnosti, menej zaujímavú diskontnú sadzbu, za ktorú 12 rezervných bánk Fedu poskytuje pôžičky komerčným finančným inštitúciám. Diskontná sadzba má v súčasnosti 0,75 percenta. Pri poslednom znižovaní úrokov v novembri minulého roka klesla táto sadzba, podobne ako základná, o 50 bázických bodov.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
26. apríl 2024 01:30