StoryEditor

Spor o dosah prevádzky na zdravie

25.01.2004, 23:00
Spoločnosť Neusiedler SCP Ružomberok nie je priamym účastníkom sporu medzi občianskym združením Ochrana ovzdušia Dolný Liptov v Ružomberku a Krajským stavebným úradom v Žiline vo veci vydania stavebného povolenia na varňu, ktorý Krajský súd v Žiline v piatok odročil na 20. februára.

Spoločnosť Neusiedler SCP Ružomberok nie je priamym účastníkom sporu medzi občianskym združením Ochrana ovzdušia Dolný Liptov v Ružomberku a Krajským stavebným úradom v Žiline vo veci vydania stavebného povolenia na varňu, ktorý Krajský súd v Žiline v piatok odročil na 20. februára. Preto sa až do vynesenia rozsudku nebude ku kauze vyjadrovať. Právny zástupca občianskeho združenia Pavol Žilinčík povedal, že súd sa rozhodol pojednávanie odročiť vzhľadom na presun kompetencií z Krajského stavebného úradu v Žiline na špecializovanú štátnu správu.
Predmetom sporu je stavebné povolenie na varňu celulózy, ktorá je jednou z hlavných častí rozšírenia výroby celulózy v Ružomberku. Podľa predstaviteľov združenia, ktoré nechce likvidovať prevádzku, neboli odstránené vážne pochybnosti o dosahu prevádzky na zdravie ľudí a životné prostredie. Žiada, aby sa dôsledne riešil problém zapáchajúcich zlúčenín v Ružomberku a okolitých obciach.
Podľa stanoviska, ktoré HN poskytol predseda predstavenstva Neusiedler SCP Miloslav Čurila, rekonštrukcia varne je súčasťou modernizácie výroby celulózy a papiera za 10,2 miliardy korún. Po jej ukončení bude spoločnosť patriť k svetovej špičke vo výrobe papiera a celulózy v kvalite produkcie aj vplyve na životné prostredie. Pri zvýšení objemu výroby dôjde k zníženiu emisií zapáchajúcich látok TRS o 67 percent, kysličníka siričitého o 64 percent a tuhých znečisťujúcich látok z pece na vápno o 79 percent. Spoločnosť sa pri realizácii tejto akcie riadi platnými zákonmi SR a projekt v rámci povoľovacieho konania prerokovali so všetkými zainteresovanými inštitúciami, vrátane občanov Ružomberka a okolitých obcí. Tohto procesu sa zúčastnilo aj združenia Ochrana ovzdušia Dolný Liptov a aj ich pripomienky boli zapracované zo Záverečného stanoviska Ministerstva životného prostredia. Ich plnenie sa podľa M. Čurilu sleduje.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 13:27