StoryEditor

Jukos je pre ruskú ekonomiku kľúčový

09.07.2004, 00:00

Po opätovnom zvolení Vladimira Putina do prezidentského kresla v marci tohto roka sa nová ruská vláda zaviazala znížiť závislosť štátu od ropy a zemného plynu. Tlak na diverzifikáciu ekonomiky sa však zmenšil po tom, čo ceny ropy išli opäť hore a výdatne pomáhajú ruskej štátnej pokladnici. S tým idú ruka v ruke vyšší obchodný prebytok, vyššie mzdy a aj dôchodky, čo je jav, ktorý mnohí chudobní Rusi nepoznali dlhé roky.
V minulom roku dodalo Rusko na svetové trhy 11,4 percenta z celkových dodávok ropy, čím sa stalo najväčším vývozcom tejto komodity mimo kartelu OPEC (Organizácie krajín vyvážajúcich ropu). Ako uviedla britská BBC, podľa oficiálnych údajov sa ropný sektor podieľa na hrubom domácom produkte 9 percentami, no podľa odhadov Svetovej banky vzhľadom na veľké daňové úniky je to možno až 25 percent. Za prvý štvrťrok tohto roka zarobilo Rusko na jednom bareli ropy o 20 percent viac než za rovnaké obdobie roka 2003. Hospodársky rast dosiahol za spomínané obdobie 7,4 percenta a priemyselný rast 7 percent, uvádza Svetová banka vo svojej správe. Z tohto pohľadu je nanajvýš zvláštne, že sa Moskva snaží o položenie firmy Jukos, jednej z najväčších ropných firiem v krajine. Samotná firma sa na ruskom HDP podieľa až štyrmi percentami. S dennou produkciou 1,7 mil. barelov ropy zásobuje svet objemom takmer na úrovni, o ktorú OPEC sľúbil zvýšiť produkciu, aby zmiernil súčasné vysoké ceny na svetových trhoch. Jej krach, ktorý jej hrozí, ak nezaplatí daňové nedoplatky okolo 3,4 mld. dolárov, by Rusko tvrdo zasiahol.
Do stredajšej polnoci mal Jukos splatiť svoju podlžnosť, no zatiaľ sa tak nestalo a podľa vládnych zdrojov nepožiadal ani o odklad. Podmienky odkladu však firme zjavne nevyhovovali, pretože po 11 hodinách rokovaní sa s vládou nedohodla a ako včera uviedla agentúra Reuters, začala čakať na exekútorov. Okrem roku 2000 bude musieť zaplatiť aj nedoplatené dane za rok 2001, čo znamená spolu už takmer 7 mld. dolárov. K tomu sa navyše pridalo aj oznámenie bankových veriteľov o defaulte na úver v hodnote 1 mld. dolárov, čo znamená možnosť požiadania o okamžité splatenie úveru. A podľa najnovších informácií agentúry Reuters americká spoločnosť Lerach Coughlin Stoia & Robbins, ktorá sa špecializuje na firemné súdne procesy, podala v týchto dňoch na Jukos v mene jeho amerických akcionárov žalobu za daňové úniky. Akcionári si kúpili akcie Jukosu v období od 13. februára do 25. októbra 2003, keď ruské úrady zatkli a uväznili bývalého šéfa Jukosu Michaila Chodorkovského.
Podľa vedenia firmy, ak sa nič nezmení, do konca roka firma padne. Objavili sa aj úvahy o tom, že ešte skôr firma bude musieť zastaviť produkciu. S tým však počíta minimum ekonómov, pretože takýto krok by mal vážny dosah na ruskú aj svetovú ekonomiku. Podľa niektorých je možné, že Moskve ide iba o prevzatie kontroly nad spoločnosťou, no vzhľadom na veľké úvery, ktoré Jukosu poskytli viaceré banky, ale aj Menatep a Yukos Finance, sa novým vlastníkom v prípade bankrotu len ťažko stane Rusko, ale skôr niektorý z veriteľov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 21:44