StoryEditor

Úroda obilnín bude asi o tretinu vyššia

22.07.2004, 00:00
Autor:
SITASITA
Úroda husto siatych obilnín by podľa odhadov Štatistického úradu SR mala v tomto roku dosiahnuť 2,89 milióna ton, čo by v medziročnom porovnaní bolo o milión ton viac.

Úroda husto siatych obilnín by podľa odhadov Štatistického úradu SR mala v tomto roku dosiahnuť 2,89 milióna ton, čo by v medziročnom porovnaní bolo o milión ton viac. K vyššej úrode prispeli predovšetkým lepšie klimatické podmienky, najmä dostatok vlahy a miernejšie teploty v jarných mesiacoch. Na zvýšení úrody husto siatych obilnín sa však okrem vyššej hektárovej úrody všetkých druhov podieľa aj vyšší osev ozimnej pšenice, raže a triticale. Zberové plochy predstavujú približne 670-tisíc hektárov. Kukurice by sa malo v tomto roku zozbierať ďalších zhruba 700-tisíc ton pri hektárových úrodách okolo 5 ton.
Ako uviedol hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Stanislav Nemec, samotní poľnohospodári v súvislosti s údajmi štatistického úradu varujú pred prehnanými žatevnými očakávaniami. Napríklad v regióne Dunajskej Stredy časť úrody pre nedostatok slamy pre živočíšnu produkciu museli zožať skôr, keď ešte nebola dozretá. Poukazujú aj na to, že časť úrody poľahla a pre pšenicu nebol ideálny vývoj počasia, čo sa odzrkadlilo na jej horšej kvalite. Časť úrody tak nebude spĺňať parametre na potravinárske použitie.
Žatva v dunajskostredskej oblasti sa začala len pred niekoľkými dňami, pričom zberové plochy pri pšenici predstavujú 20-tisíc hektárov, pri jarnom jačmeni 9-tisíc hektárov a pri triticale tisíc hektárov. Aj v topoľčianskom regióne začali tento rok žatvu kvôli počasiu neskôr ako obvykle. "Podľa skúseností z minulosti však neskorá žatva nemusí znamenať aj zlú úrodu," povedal Nemec. Podľa priemeru odhadov ôsmich najväčších pestovateľov v regióne by mala priemerná hektárová úroda v okolí Topoľčian dosiahnuť pri pšenici takmer 5,5 tony a pri jačmeni 4,96 tony. Vlani dosiahla priemerná úroda husto siatych obilnín v regióne 4,2 tony na hektár.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 19:55