StoryEditor

Viac ako 90 % striech volá o pomoc

25.11.2002, 23:00

Až 71 % slovenských striech vzhľadom na svoj poruchový stav potrebuje neodkladnú rekonštrukciu, pretože do objektov zateká. Nejakú chybu má však až 92 % striech. Na Slovensku je podľa odborných odhadov asi 270 mil. až 280 mil. m2 striech. Zhruba 60 až 70 % tejto plochy zaberajú šikmé a strmé strechy, zvyšok tvoria ploché strechy. Problematika strešných konštrukcií bude dominovať na 7. ročníku medzinárodnej kontraktačno-prezentačnej výstavy a 9. ročníku medzinárodného sympózia Strechy, ktoré sa dnes začínajú v priestoroch spoločnosti Výstavisko, a. s., Bratislava. Trojdňové podujatie spoluorganizujú Stavebná fakulta (SF) Slovenskej technickej univerzity (STU) a Cech strechárov Slovenska.

NEDOSTATKY V PROJEKTOCH

Strechy sa podľa odborného garanta týchto podujatí prof. Jozefa Oláha z SF STU v posledných rokoch stali jednou z najproblematickejších konštrukcií pozemných stavieb. Množstvo porúch odzrkadľuje dlhoročné zanedbávanie tejto problematiky, ako aj medzery v teoretickom poznaní či používaní materiálov. Nezanedbateľný je aj vplyv dlhodobého šetrenia investorov na strechách. Pritom náklady na opravy často prekračujú prvotné kalkulácie. Množstvo porúch striech sa na Slovensku nedarí znižovať. Už po uplynutí približne 1,5 roka od realizácie potrebuje opravu až 60 % striech. Najčastejšou príčinou porúch striech je ich nesprávny projekt. Podľa slov J. Oláha architekti nevenujú strechám dostatočnú pozornosť, chýbajú im aj potrebné znalosti, ako ukazujú skúsenosti z praxe. Za druhú hlavnú príčinu J. Oláh označil nekvalitné vykonanie remeselníckych prác. Ďalšími sú skryté chyby použitého materiálu, vplyv počasia pri realizácii stavby, zmena vnútorného prostredia v objektoch, zmena vonkajších vplyvov, zanedbávanie údržby, ako aj havárie striech. V súčasnosti sa podľa odhadov venuje stavbe striech na Slovensku asi 400 firiem. Popri nich kvalitu remesla znižuje množstvo fuškárov.

ZAMERANÉ NA DETAILY

Hlavnou témou tohtoročnej výstavy a sympózia Strechy je Konštrukčný detail striech -- novostavby, rekonštrukcie. Poruchy v detailoch zapríčiňujú zhruba 84 % všetkých porúch striech, zvyšok pripadá na chyby strešného plášťa v bežnej ploche. Najvýznamnejšou poruchou detailu je zatekanie, ďalšou je existencia tepelného mosta v detaile, ktorá sa prejavuje vlhnutím plochy a následným objavením sa plesne. Nadnes organizátori pripravili diskusné a prezentačné fórum o globalizácii a nových trendoch v strechách. Súbežne s výstavou a sympóziom sa koná regionálna súťaž zručností žiakov stredných odborných učilíšť v strechárskych remeslách.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 14:50