StoryEditor

Cesta k vstupu Enelu je otvorená

14.11.2004, 23:00
K podpisu transakcie medzi predstaviteľmi Enelu a štátom by malo dôjsť do konca budúceho týždňa. Podľa výkonného riaditeľa Paola Scaroniho, Enel má zdroje, víziu a dostatočné skúsenosti ďalej rozvíjať aktivity Slovenských elektrární a chce posilniť ich postavenie ako dôležitého regionálneho hráča.

Po podpise transakčných dokumentov o predaji akcií Slovenských elektrární nastanú v nich veľké zmeny. Odhaduje sa, že sa právomoci manažmentu obmedzia. Takýto predpoklad vyslovil HN zdroj blízky príprave transakcie. Cesta k zmenám sa vytvorila v noci zo štvrtka na piatok, keď sa rokovacím tímom Enelu a zástupcov štátu podarilo skoncipovať celú transakčnú dokumentáciu. K podpisu transakcie medzi predstaviteľmi Enelu a štátom by malo dôjsť do konca budúceho týždňa. Podľa výkonného riaditeľa Paola Scaroniho, Enel má zdroje, víziu a dostatočné skúsenosti ďalej rozvíjať aktivity Slovenských elektrární a chce posilniť ich postavenie ako dôležitého regionálneho hráča. Dnes či zajtra by mali dokumentáciu skontrolovať ľudia na FNM, najmä z právnej stránky. Ako informovala HN hovorkyňa fondu Tatjana Lesajová, zajtra by ju mal schváliť Výkonný výbor FNM, potom Prezídium FNM. Na budúci týždeň pôjde do Porady ekonomických ministrov a vzápätí do vlády.
Po podpise transakcie elektrárne de iure však nebudú predané, na ceste k dokončeniu transakcie je niekoľko odkladacích podmienok. Medzi podmienkami bude aj akceptácia dlhodobého strategického plánu elektrární. Jeho nosným princípom bude zachovanie a zvýšenie produkčnej kapacity elektrární. V tejto súvislosti bude dôležitý výsledok technicko-ekonomického auditu dostavby Mochoviec, ktorý vykoná Enel. Bude tiež záležať na včasnom vyčlenení bloku V1 a vyraďovacieho závodu do štátnej spoločnosti GovCo, ktorú medzitým založí štát. Musí sa tiež dosiahnuť dohoda o prevádzkovaní Vodnej elektrárne Gabčíkovo, ktorá sa má stať štátnym majetkom. Priestor na riešenie týchto problémov bude mať zrejme poradca PricewaterhouseCoopers. Predpokladá to jeho predstaviteľ Peter Mitka.
Až keď si investor overí, že sa odkladacie podmienky naplnili, môže sa transakcia uzavrieť. Predpokladá sa to v júni 2005. Vtedy získa Enel 66 percent akcií a splatí celú dohodnutú sumu 840 mil. eur. Predtým štát získa iba preddavok tejto platby vo výške 30 percent. Po uzatvorení transakcie bude mať štát vplyv na dianie v elektrárňach cez dozornú radu. Niektoré strategické rozhodnutia sa budú môcť prijať iba so súhlasom zástupcov štátu. Investor sa nemusí podrobiť prianiu štátu, vtedy však zaplatí sankciu dohodnutú v akcionárskej zmluve. Na druhej strane investor získa záruku, že politické prostredie na Slovensku neznemožní prevádzku či stavbu jadrových zariadení, inak by zasa štát musel vyplatiť vysokú sankciu. Vyčleňovanie spomenutých častí do spoločnosti GovCo nebude jednoduchá ani lacná záležitosť. V minulosti to potvrdil aj minister Pavol Rusko. Aby V1 mohla pokračovať vo výrobe elektriny, treba zariadiť príslušné licencie a uzavrieť zmluvy s personálom.


Pracovalo sa do noci, Enel sa teší

Vech/TASR
Rokovanie s Talianmi, ktoré sa začalo 11. októbra, nadobudlo intenzitu po tom, čo minister Rusko vyslovil obavy o ich zdarný koniec. Obrat nastal od soboty 6. novembra. "Najhektickejšie boli posledné tri dni," povedal HN Peter Mitka. Vtedy ľudia od poradcu a predstavitelia štátu končili o tretej ráno. Aj keď samo rokovanie sa skončilo v noci, poradca a predstavitelia štátu museli preniesť dohodnuté formulácie do ustanovení transakčnej dokumentácie. Celá dokumentácia má asi 350 strán. Najdôležitejšou časťou je kúpno-predajná zmluva a akcionárska zmluva.

Ponuka Enelu
Cena 840 mil. eur za 68-percentný podile v SE
Nechce havarovanú A1 a odstavenú V1
Chce prevádzkovať V1 až do odstavenia
Akceptuje nevýhodné zmluvy s Paroplynovým cyklom a Slovalcom
Postupom času by nemal potrebovať štátne záruky na úvery
Štúdiu o ekonomickej výhodnosti dostavby Mochoviec predloží do 12-tich mesiacov

Hospodárske výsledky Enelu za rok 2003
Čistý zisk

103,2 mld Sk

Výnosy

1 332,5 mld Sk

Výroba elektriny

137,8 Twh

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 17:36