StoryEditor

Rumsfeld hrozí Belgicku

13.06.2003, 00:00
Autor:
HNHNTASRTASR

Americký minister obrany Donald Rumsfeld pohrozil včera Belgicku, že by mohlo dôjsť k presťahovaniu sídla NATO z Bruselu, pokiaľ bude aj naďalej platiť zákon o univerzálnej pôsobnosti súdov. Pripomenul, že pred belgickými súdmi už obvinili bývalého prezidenta USA Georgea Busha staršieho, šéfa americkej diplomacie Colina Powella či generála Tonyho Franksa. Podľa jeho slov americká vláda nebude odporúčať svojim popredným vládnym a vojenským predstaviteľom, aby cestovali do krajiny, kde im hrozí zatknutie. "Belgicko musí dokázať, že zostáva rovnako pohostinným miestom ako predtým," uviedol šéf Pentagónu.
Ministri obrany členských štátov NATO začali pritom včera v Bruseli prvýkrát za účasti Slovenska a ďalších šiestich pozvaných krajín pravidelné jarné zasadnutie. Schválili na ňom radikálnu reformu veliteľskej štruktúry aliancie, vďaka ktorej má byť NATO lepšie pripravené na boj proti terorizmu a novým bezpečnostným výzvam. Nová štruktúra, ktorej hlavným znakom je zníženie počtu veliteľstiev a štábov o 40 percent, bude podľa vyhlásenia ministrov efektívnejšia, lacnejšia a pružnejšia. Schválená reforma veliteľskej štruktúry je doteraz najväčšia v 54-ročnej histórii aliancie.
Favoritmi na funkciu generálneho tajomníka NATO, z ktorej na konci roka odchádza terajší šéf aliancie George Robertson, sú pritom podľa diplomatických zdrojov portugalský komisár EÚ Antonio Vitorino a nórska ministerka obrany Kristin Krohn-Devoldová. Žiadne rozhodnutie však zatiaľ aliancia neprijala, diplomati naznačili, že by členské štáty mohli nového generálneho tajomníka vybrať do septembra.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 00:25