StoryEditor

Regióny potrebujú investície

03.06.2004, 00:00

Vláda skonštatovala, že sociálno-ekonomické rozdiely medzi jednotlivými regiónmi Slovenska sa za posledné tri roky nezvyšujú. Dokážete sa s tým stotožniť?
-- Ak sa pozrieme len napríklad na priemerné mzdy, zistíme, že v minulom roku priemerná nominálna mzda na Slovensku bola 15 260 Sk, v Bratislavskom kraji to však bolo viac než 20 000 Sk, v Prešovskom 12 000 Sk. To sú nezanedbateľné rozdiely. Potom sú tu rozdiely aj v ekonomickej výkonnosti a v nezamestnanosti. Treba však povedať, že rozdielnosti sa nezväčšovali. Keď však porovnáme túto skutočnosť aj s inými krajinami strednej Európy, vidíme, že regionálne rozdiely sú všade. Rozdiely sa nepodarilo eliminovať. Ekonomická výkonnosť bratislavského regiónu je zhruba na priemere európskych krajín, v ostatných regiónoch je na úrovni 50 percent EÚ.

Ktoré z ekonomicko-hospodárskych opatrení je najúčinnejšie na zníženie regionálnych rozdielov?
-- Sú to predovšetkým investície do infraštruktúry. Výsledky týchto aktivít sa však preukazujú až v strednodobom časovom horizonte. Za dve najúčinnejšie aktivity na pozdvihnutie ekonomicky zaostalých regiónov považujem tlak na zvýšenie pružnosti trhu práce a na zlepšenie infraštruktúry. Ťažko povedať, či fiškálna decentralizácia tak, ako je navrhnutá, prispeje k zmierneniu regionálnych rozdielov. V regiónoch, kde je ekonomická výkonnosť slabšia, bude mať regionálna správa nižšie výnosy. Nevytvorí sa tak dostatočný finančný objem a regióny môžu mať opäť problémy. Fiškálna decentralizácia môže riešiť a spružňovať rozvoj regiónov, ale v strednodobom horizonte znižovanie regionálnych rozdielov nevyrieši.

Podľa oficiálnych údajov od konca mája požiadalo o príspevok na sťahovanie sa za prácou devätnásť ľudí, z toho príspevok napokon dostalo deväť záujemcov. Čím si tú nízku podporu vysvetľujete?
-- Sú to historicko-kultúrne špecifiká jednotlivých regiónov. Slováci nie sú naučení sťahovať sa za prácou. My sme radšej na jednom mieste a necestujeme za prácou. Druhou skutočnosťou je výška tohto príspevku, len desaťtisíc Sk. Potom aj fakt, že v lokalitách, kde ľudia majú záujem vycestovať za prácou, sa v primeranej vzdialenosti nenájde pracovná príležitosť.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/slovensko-a-svet, menuAlias = slovensko-a-svet, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
18. apríl 2024 13:29