StoryEditor

Leonid Kučma - persona non grata

16.10.2002, 00:00
Pozícia ukrajinského prezidenta Leonida Kučmu nebola ešte nikdy taká oslabená ako v súčasnosti. Američania a Briti vyšetrujú na Ukrajine, či najvyšší predstaviteľ postsovietskej republiky schválil predaj moderného radarového systému Kolčuga Iraku a porušil tým embargo OSN, Washington uvažuje dokonca o medzinárodnom zatykači, zablokovaní zahraničných bankových účtov a označení Kučmu za personu non grata.

V tom istom čase začal proti ukrajinskému prezidentovi trestné stíhanie v 11 bodoch aj Kyjevský odvolací súd. Ak mu dokážu vinu aspoň v jednom bode, hrozí mu minimálne trojročný trest odňatia slobody. Jadrom návrhu obžaloby je korupcia v časoch, keď bol ešte premiérom (1993), protizákonný vývoz "materiálov na výrobu špeciálnej techniky" (teda zbraní), zneužitie funkcie, porušenie ľudských práv (odpočúvanie). Najzávažnejším obvinením je úklad o život verejného činiteľa. Sudca tiež vyhlásil, že prezident je povinný podpísať zákon o vládnom kabinete a špeciálnych vyšetrovacích komisiách, pretože v opačnom prípade porušuje ďalší článok ústavy. Vasilenko dal pokyn generálnej prokuratúre, aby začala vyšetrovanie obvinenia, ktoré proti nemu vzniesli opoziční poslanci, okrem iných aj bývalá vicepremiéra Julija Timošenková a líder socialistov Alexander Moroz. Kučma ani jeho administratíva na správy nereagovali.
Dnes mal ukrajinský prezident pricestovať na návštevu Varšavy. Pri okrúhlom stole sa v rámci dvojdňovej konferencie Rozšírenie Európskej únie a NATO - perspektívy Ukrajiny mali stretnúť predstavitelia vládnej moci a opozície. Stretnutie inicioval poľský premiér Leszek Miller, Kyjev ho však vzápätí označil za zasahovanie do vnútorných záležitostí. Kučmovu administratívu by mal vo Varšave zastupovať šéf prezidentskej kancelárie Viktor Medvedčuk a štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Alexander Čalyj, opozíciu majster kompromisu Viktor Juščenko, "Johanka z Arku" Julija Timošenková a Alexander Moroz. Na programe bolo pôvodne aj stretnutie s poľským prezidentom Aleksandrom Kwašniewským. Po turbulentnom vývoji posledných dní sa však s Kučmom odmietol stretnúť.
Jeden súd už má Kučma za sebou. Cez víkend súdili svojho prezidenta Ukrajinci. Ľudový súd mu vymeral najvyšší možný trest - doživotie. V susednej postsovietskej republike vrcholí "zamatová revolúcia". Široké spektrum opozície - socialisti, komunisti, Timošenkovej Baťkivščina, Ruch a Juščenkova Naša Ukrajina - organizuje protestnú akciu Povstaň Ukrajina a volá po predčasných prezidentských voľbách, zmenách ústavy, ktorá zaručuje hlave štátu takmer neobmedzenú moc a po "konci genocídy ukrajinského národa". Požiadavky opozície podporuje podľa prieskumov verejnej mienky až 71 percent obyvateľstva.
Zatiaľ čo pre Západ sa Kučma, ktorý cestuje už len po Ázii, stáva pomaly neprijateľný, u ruského náprotivku Vladimira Putina má zatiaľ podporu. Ten svojmu slovanskému kolegovi odpustil viac ako miliardu dolárov plynárenského dlhu. Zmena na najvyššom poste by Kremeľ veru nepotešila. Jeho najpravdepodobnejším nástupcom by bol Viktor Juščenko, ktorý je pre Rusov protiruský nacionalista orientovaný na Západ. "Moskva musí vo vzťahoch s Ukrajinou postupovať rovnako tvrdo ako vo vzťahoch s Gruzínskom, pretože Ukrajina nie je menej protiruská ako Gruzínsko," vyhlásil pre analytický server strana.ru ruský expert na Ukrajinu Kirill Frolov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 18:55