StoryEditor

Izraelská ekonomika zápasí s recesiou

19.02.2002, 23:00

Izraelčania zápasia v súčasnosti s najhoršou ekonomickou recesiou od vzniku svojho štátu v roku 1948. Podľa najnovších štatistických údajov vzrástla miera nezamestnanosti nad úroveň 10 %, čo je najvyššia hodnota od založenia Izraela, pričom len od začiatku minulého roka vzrástla o jednu pätinu. Údaje o nezamestnanosti sú zatiaľ poslednou negatívnou správou pre izraelské hospodárstvo, ktoré utrpelo už aj oslabením ekonomiky najväčšieho obchodného partnera USA po 11. septembri, ako aj problémami vlastných firiem, hlavne v oblasti moderných technológií. Investori teraz dúfajú v zníženie úrokových sadzieb, čo je podľa nich jediná možnosť, ako podporiť hospodársky rast.
Rast nezamestnanosti je veľkým úderom pre krajinu, ktorá je dlhé roky známa nízkym počtom ľudí bez práce. Najhoršia situácia je pritom v Arabmi obývaných oblastiach, kde nezamestnanosť dosahuje okolo 26 %. V 21 mestách s vysokou mierou nezamestnanosti žijú hlavne Arabi, zatiaľ čo v najviac postihnutom židovskom meste Aškelon dosahuje miera nezamestnanosti iba 10 %.
Lepšie na tom nie je Izrael ani v ďalších ekonomických ukazovateľoch. V roku 2001 zaznamenala ekonomika pokles o 0,5 %, pričom situácia sa zhoršovala ku koncu roka. Navyše, Izrael trpí pokračujúcim násilím medzi Arabmi a Izraelčanmi na okupovaných palestínskych územiach. Podľa informácií izraelskej centrálnej banky krvavý konflikt stál izraelské hospodárstvo už 13 mld. šekelov (2,8 mld. USD), hlavne v podobe prudkého poklesu príjmov z cestovného ruchu. Okrem toho v čase, keď hospodárstvo zaznamenávalo pokles, vláda presúvala financie do zbrojenia a rozpočtový deficit alarmujúco rástol. Povstanie Palestínčanov však nie je jedinou príčinou súčasných problémov Izraela.
Krajinu ťažko postihol vývoj udalostí po 11. septembri 2001, čiastočne pre obavy investorov z celkovej situácie na Blízkom východe, čiastočne preto, že spomalenie rastu americkej ekonomiky výrazne obmedzilo príjmy Izraela zo strany najväčšieho obchodného partnera. Pokles príjmov následne viedol k zníženiu hodnoty izraelského šekela, ktorý od teroristického útoku na USA stratil oproti doláru 10 %. Izrael kedysi ťažil zo svojich spoločností orientovaných na moderné technológie. Mnohé z nich boli kótované na newyorskej burze. Od prepadu akcií hi-tech firiem pred dvomi rokmi však investovanie do tohto sektora kleslo na minimum. Investori teraz veria v záchranu zo strany centrálnej banky, od ktorej si sľubujú zníženie úrokov ku koncu februára. Najnovšie štatistické údaje však varujú, že banka nielenže úroky nezníži, ale môže ich, naopak, ešte zvýšiť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:02