StoryEditor

Pirátstvo už dávno nie je romantika

18.12.2002, 23:00

Námorné pirátstvo stojí svetové hospodárstvo ročne okolo 25 mld. USD a hrozba, že táto suma sa ešte zvýši, je čoraz väčšia. Novodobí dobrodruhovia sú totiž vybavení tými najmodernejšími technológiami. Toto varovanie Jamesa Warrena z Oddelenia pre ázijské štúdie na Murdochovej univerzite v Austrálii prichádza krátko po tom, čo Medzinárodný námorný úrad so sídlom v Londýne (IMB) poukázal na výrazný nárast útokov na obchodné lode v prvých deviatich mesiacoch tohto roka.
Podľa J. Warrena je najkritickejším miestom juhovýchodná Ázia s viac ako 50 % všetkých útokov. K prudkému rastu tejto trestnej činnosti došlo hlavne po otvorení sa čínskeho trhu svetu. Ako dodal, Čína nie je iba lukratívnym trhom pre jednotlivé komodity či už potraviny, stavebný materiál, alebo energetické produkty, ale aj zdrojom časti organizovanej trestnej činnosti, ktorá sa skrýva za pirátskymi útokmi.
Najkritickejšími oblasťami sú plavebné dráhy, ktoré boli rajom pirátov už v 18. storočí. Patrí sem Thajský záliv, oblasť okolo Filipín, trojuholník Hongkong -- Manila -- čínsky ostrov Hajnan a úzka Molucká úžina, ktorá oddeľuje Malajziu a Indonéziu. Podľa J. Warrena stojí pirátstvo ročne hospodárstvo sveta približne 25 mld. USD, a čo je horšie, mnohé lode, o náklade ani nehovoriac, sa už nikdy nepodarí nájsť. Najnovší zoznam útokov na námorné plavidlá sa zastavil na čísle 271 za prvých deväť mesiacov tohto roka. Za rovnaké obdobie roka 2001 to bolo 251 prípadov. Pred rokom 1989 bolo v Moluckej úžine prepadnutých ročne len sedem lodí, no v spomínanom roku, ktorý viedol k ekonomickým zmenám takmer na celom svete, sa počet útokov zvýšil na 28 a v roku 1991 to už bolo 50 prípadov.
Podobne ako v 18. storočí, sa aj koncom 20. storočia pirátstvo stalo lukratívnou živnosťou v dôsledku globalizácie svetového obchodu, keď sa cez ázijské moria začalo prepravovať viac západného tovaru. Kritickou Moluckou úžinou sa ročne preplaví okolo 600 lodí, ktoré sa stávajú ľahkou korisťou pirátov a ako uviedli prepadnutí námorníci, ak sa k tomuto problému nepristúpi s rovnakou vážnosťou ako k terorizmu, počet prepadov bude stále rásť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 05:09