StoryEditor

Slovenskí dopravcovia vozia Indov z Veľkej Británie

02.07.2004, 00:00
Slovenské aerolínie priviezli tento týždeň z USA 21-ročné 196-miestne lietadlo Boeing 767 s diaľkovým doletom, ktoré má v piatok začať lietať chartery z britského Birminghamu do Amritsaru v severozápadnej Indii.

Slovenské aerolínie priviezli tento týždeň z USA 21-ročné 196-miestne lietadlo Boeing 767 s diaľkovým doletom, ktoré má dnes začať lietať chartery z britského Birminghamu do Amritsaru v severozápadnej Indii. Malo by ísť o dva až tri lety v týždni, pričom budú smerovať aj do iných indických miest. Na rozdiel od predchádzajúcich informácií Slovenských aerolínií však nebudú mať medzipristátie v Bratislave.
Chartery sú určené státisícovej indickej komunite vo Veľkej Británii, ktorá udržiava s príbuznými vo svojej vlasti pevné putá. Finančné krytie lízingu lietadla aj jeho prevádzky je plne v réžii indického partnera. Slovenské aerolínie dávajú charterom iba názov a číslo letu, servis a posádky, pričom piloti nemusia byť občanmi Slovenska. Podľa hovorcu spoločnosti Marka Reviľaka, ich ambíciou je v budúcich mesiacoch zmeniť chartery na pravidelné linky s medzipristátím aj v Bratislave, odkiaľ budú lietať do ďalších európskych destinácií. Mal by na to poslúžiť ďalší lízovaný Boeing 767.
Slovenské aerolínie už robili chartery z Birminghamu do Amritsaru cez Bratislavu počas troch jarných mesiacov, lietala za ne však malá britská firma FlyJet.
Bratislava má spojenie s Indiou už od jesene minulého roku, keď súkromná spoločnosť Air Slovakia BWJ otvorila pravidelnú linku do Dillí. Na jar pridala aj chartery do Amritsaru a minulý mesiac jej indický letecký úrad povolil namiesto charterov lietať do Amritsaru päť pravidelných letov. Momentálne lietajú do Indie dvakrát týždenne, podľa prevádzkového riaditeľa Miloša Vrablicu však počet letov bude postupne rásť. Rozšíria sa aj európske destinácie napojené cez Bratislavu na Indiu. Od polovice júla by mal do lietadlového parku Air Slovakia BWJ pribudnúť ďalší Boeing 757.
Slovenské firmy, ale aj aerolinky niektorých ďalších krajín, napríklad Uzbekistan Airlines, lietajú medzi Veľkou Britániou a Indiou preto, že britské ani indické letecké spoločnosti kapacitne nestíhajú pokrývať dopyt, navyše počty letov regulujú britsko-indické letecké dohody.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 17:11