StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

17.12.2001, 23:00

Die Presse
Laekenský summit, na ktorom sa stretli lídri štátov EÚ, vyzeral ako keby sa stretla rodina na oslave. V ťažkých časoch je symbolika spolupatričnosti veľmi dôležitá. Vôľa vytiahnuť voz menom Európa z blata je tu. Záverečné vyhlásenie, ktoré predložil belgický premiér Guy Verhofstadt, prijali európske špičky prekvapivo bez námietok. Aj v Laekene sa však zopakovala chyba z minulých summitov -- denný program bol preplnený. (Prejedení, Friederike Leibl, 17.12.)

Die Welt
Keď William Safire, konzervatívny komunista denníka New York Times, vyzýva národ k civilnej neposlušnosti proti Bushovým vojenským súdom, trasie sa politická elita Ameriky. A keď sa nestráni ani spojenectva s liberálnymi nepriateľmi, ktorí v ministrovi spravodlivosti Johnovi Ashcroftovi vidia druhého McCarthyho, mal by sa republikánsky prezident vlastne zamyslieť, či nezašiel priďaleko. (Koniec ctihodného princípu, Uwe Schmitt, 17. 12.)

Washington Post
Statoční Američania vyhrávajú vojnu proti teroru, ale ako môžeme vyhrať mier? Môj návrh znie: Politiká bez korupcie, otvorenie trhu a podporovanie súkromných investícií, bohaté krajiny musia byť pripravené zvýšiť rozvojové fondy na 50 biliónov dolárov ročne: prostriedky musia dosiahnuť túto dohodnutú hranicu. Tieto financie nie sú len pomocou v tradičnom zmysle slova, je to investícia do budúcnosti. (Marshallov plán na ďalších 50 rokov, Gordon Brown, 17. 12.)

Lidové noviny
Boh stvoril svet tak, že veci pomenovával a oni začali existovať. Európska únia tvorí veci tak, že im nedáva mená, alebo im dáva mená, ktoré zavádzajú. A oni aj tak vznikajú. A existujú napriek tomu, že v oficiálnych dokumentoch o nich nie je ani slovo. V dnešnej EÚ by sme napočítali desiatky slov a slovných spojení, ktoré sú tabu. Prvé tabu: federácia, druhé tabu: zákony, tretie tabu: vláda. (Na papieri EÚ, v realite superštát, Petr Zavadil, 17. 11.)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 06:06