StoryEditor

Nový zákon o DPH -- nové možnosti i povinnosti (3. časť)

31.05.2004, 00:00
V tretej časti seriálu o novom zákone o dani z pridanej hodnoty sa venujeme úprave odpočítania dane, vrátenia dane zahraničným partnerom za tovar a služby nadobudnuté na Slovensku ako i osobitnej úprave uplatňovania dane.

V tretej časti seriálu o novom zákone o dani z pridanej hodnoty sa venujeme úprave odpočítania dane, vrátenia dane zahraničným partnerom za tovar a služby nadobudnuté na Slovensku, ako i osobitnej úprave uplatňovania dane.

Odpočítanie dane
V tejto časti zákona sa v siedmich paragrafoch (§ 49 až § 55) rieši právo platiteľa dane na odpočítanie dane z tovarov a služieb, ktoré použije na svoje podnikanie. Okrem toho sa tu rieši možnosť odpočítať daň pri dodaní nového dopravného prostriedku, úprava dane odpočítanej pri investičnom majetku a odpočítanie dane pri registrácii platiteľa dane. Právo odpočítania dane platiteľom z tovarov a služieb vzniká v deň, keď vznikla daňová povinnosť (všeobecný princíp). Platiteľ môže odpočítať od dane, ktorú je povinný platiť, daň z tovarov a služieb, ktoré použije na účely svojho podnikania ako platiteľ (zákon už nepoužíva označenie daň na výstupe a daň na vstupe). Platiteľ dane môže odpočítať daň voči nemu uplatnenú iným platiteľom (dodávateľom), daň, ktorú sám uplatnil na služby s miestom plnenia v tuzemsku a na tovary dodané s inštaláciou (montážou), na nadobudnuté tovary z iného členského štátu a daň zaplatenú pri dovoze. Platiteľ nebude môcť odpočítať daň, ak použije tovary a služby na uskutočnenie oslobodených zdaniteľných obchodov bez možnosti odpočítania dane pri kúpe a nájme osobného automobilu vrátane príslušenstva, pri tovaroch a službách na účely pohostenia a zábavy, pri vratných fľašiach a pri prechodných položkách. Odpočítať daň len v pomernej výške bude môcť platiteľ, ak použije tovary a služby na dodávky, pri ktorých môže odpočítať daň a súčasne pre dodávky, pri ktorých nemôže odpočítať daň. Pomerné odpočítanie dane určí platiteľ vynásobením dane z tovarov a služieb použitých na zdaniteľné obchody s možnosťou a súčasne bez možnosti odpočítania dane a koeficientu podľa § 50 zaokrúhleného na dve desatinné miesta. Právo na odpočítanie dane môže platiteľ uplatniť, ak bude mať k dispozícii faktúry, ktoré budú preukazovať právo odpočítania dane. Možnosť odpočítať daň pri dodaní nového dopravného prostriedku bude mať každá osoba (aj občan), ktorá ho príležitostne dodá do iného členského štátu, a to v čase jeho dodania. Osoba, ktorá sa stane platiteľom dane, bude môcť odpočítať daň pri registrácii platiteľa, ktorá sa viaže na majetok, ktorý nadobudla pred dňom, keď sa stala platiteľom dane (bez väzby na časové obdobie 12 mesiacov ako v doterajšej úprave).

Vrátenie dane uplatnenej v cenách tovarov a služieb
V tejto časti zákona sa riešia možnosti vrátenia dane rôznym zahraničným subjektom za nadobudnuté tovary a služby v tuzemsku. Postupne v deviatich paragrafoch (§ 56 až § 64) sa rieši vrátenie dane zahraničným osobám, ktoré nie sú platiteľmi dane podľa tohto zákona, cestujúcim pri vývoze tovaru. Tieto úpravy boli obsiahnuté aj v doterajšom právnom stave. Vrátenie dane diplomatom je problematika, ktorá sa pred prijatím tohto zákona riešila vyhláškou. Podstata predchádzajúcej vyhlášky bola v jednoduchšej forme prevzatá do nového zákona. Definuje osoby, ktoré budú mať nárok na vrátenie dane z nákupu tovarov a služieb v tuzemsku podľa určených limitov a tiež možnosť nákupu s oslobodením od dane v daňových skladoch zriadených podľa zákonov o spotrebných daniach. Oslobodenie od dane sa poskytne maximálne do výšky limitov na vrátenie dane. Zákon bude umožňovať vrátenie dane ozbrojeným silám cudzieho štátu, ktorý je stranou Severoatlantickej zmluvy alebo zúčastneným štátom v Partnerstve za mier. Nakoniec sa rieši vrátenie dane tuzemským neziskovým organizáciám, ktoré budú môcť požiadať o vrátenie dane zaplatenej v cene tovaru, ktorý vyviezli na humanitárnu, dobročinnú alebo vzdelávaciu činnosť.

Osobitná úprava uplatňovania dane 41
V štyroch paragrafoch (§ 65 až § 68) sa postupne uvádza osobitná úprava pre cestovné kancelárie, pre umelecké diela, zberateľské predmety, starožitnosti a použitý tovar, pre investičné zlato a pre nezaložené osoby, ktoré elektronicky dodávajú služby. Osobitná úprava uplatňovania dane pre cestovné kancelárie a cestovné agentúry bude v zásade postup, ktorý sa uplatňuje už od augusta 2003. Je to zjednodušený postup uplatňovania dane pri predaji služieb cestovného ruchu. Bude sa zdaňovať iba prirážka, ktorá je súčasťou celkovej ceny zájazdu. Okrem použitého tovaru doterajšia právna úprava neobsahovala osobitnú úpravu zdaňovania umeleckých diel, zberateľských predmetov a starožitností. Definuje, čo sa bude považovať za umelecké diela a zberateľské predmety, starožitnosti a použitý tovar. Osobitnú úpravu bude uplatňovať platiteľ dane, ktorý nakúpi, prípadne dovezie tieto predmety s cieľom ďalšieho predaja a bude konať vo svojom mene na svoj účet alebo vo svojom mene na účet inej osoby. Základom dane bude rozdiel medzi predajnou cenou a kúpnou cenou, teda prirážka znížená o daň z prirážky. Ak bude rozdiel medzi kúpnou a predajnou cenou záporný, základom dane bude nula. Nevznikne právo na odpočítanie dane. Ustanovenie o osobitnej úprave uplatňovania dane pri investičnom zlate v doterajšej úprave nebolo. Týmto ustanovením sa bude oslobodzovať od dane dodanie, nadobudnutie, dovoz investičného zlata a tiež sprostredkovanie dodania investičného zlata v mene a na účet inej osoby (zlato vo forme prútu, tehly alebo zlatej mince). Pri dodaní investičného zlata oslobodeného od dane bude môcť platiteľ odpočítať daň uplatnenú pri dodaní investičného zlata platiteľom, ktorý si zvolil možnosť zdaňovania. Ďalšou doteraz neuplatňovanou úpravou je osobitná úprava uplatňovania dane pre nezaložené osoby, ktoré elektronicky dodávajú služby. Pôjde o osobu, ktorá nemá sídlo, miesto podnikania, prevádzkareň ani bydlisko na území ES, ani tu nie je identifikovaná pre daň. Elektronicky dodávané služby budú dodané internetové stránky, dodávané a udržiavané programové vybavenie a ich aktualizácia, dodávanie optického obrazu, textu a informácií, hudby, filmov, hier, diaľkové vyučovanie a pod. Pôjde o postup, ktorý upravuje uplatňovanie dane, podávanie daňového priznania a zaplatenie dane touto osobou. Táto úprava je v Šiestej smernici nová, nemajú s ňou skúsenosti ani členské štáty.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 15:59