StoryEditor

Euro je vzorom pre ďalšie zoskupenia

19.05.2004, 00:00

Handelsblatt
V dôsledku stále intenzívnejšieho hospodárskeho prepojenia ázijských krajín sa aj v najväčšom svetadieli sveta čoraz častejšie objavujú diskusie o spoločnej mene. "Vlády už majú túto tému na obrazovkách radarov," hovorí Jošihiro Iwasaki, pracovník Ázijskej rozvojovej banky. Hádam najďalej v tomto smere pokročili štátnici krajín juhovýchodnej Ázie. Ale finančná integrácia bola jedným z významných rokovacích bodov aj na výročnom zasadaní Ázijskej rozvojovej banky, ktoré sa v sobotu začalo v juhokórejskom meste Jeju.
Pritom je každému jasné, že niečo podobného ako euro je v Ázii aj v tom najpriaznivejšom prípade desaťročia vzdialené. "Úroveň hospodárskeho rozvoja jednotlivých krajín je stále veľmi odlišná -- a tým aj ich záujmy," poznamenáva hlavný ekonóm výskumného ústavu Nomury v Tokiu Richard Koo. Napriek tomu však ázijské krajiny v uplynulých rokoch podnikli také významné kroky na užšiu finančnú kooperáciu, ktoré by ešte prednedávnom boli nemysliteľné.
Spúšťacím mechanizmom reforiem sa stali krízové roky 1997/98. Vtedy po prvýkrát sa jasne ukázalo, že závislosť od dovozu zo Západu -- a od amerického dolára -- je pre ekonomiku ázijských štátov veľmi zraniteľným miestom. Postupne sa preto otvárajú svetu a ani spolupráca v takej citlivej oblasti, ako sú financie, už nie je tabu. Ostatne, členské štáty zoskupenia ASEAN, ako aj Čína, Japonsko a Južná Kórea, už pravidelne konzultujú svoju hospodársku politiku.
Prijatím iniciatívy Chianga Maia sa napríklad zjednodušujú také finančné operácie, účelom ktorých je v prípade krízy brániť vlastnú menu. A založením ázijského podporného fondu sa jeho členovia zase pokúšajú o to, aby čisté finančné úspory zostávali "doma". Peniaze na drahé krátkodobé úvery totiž stále prichádzajú z USA. Nová iniciatíva má pomôcť, aby tieto prostriedky zostali v Ázii a aby slúžili na výhodnejšie financovanie rastu. "Keď sa o desať či pätnásť rokov pozrieme dozadu, prídeme k názoru, že táto doba bola historická," myslí si Geert von der Linden, viceprezident banky ADB.
Trošku kľukaté kroky vo finančnej oblasti však len kopírujú situáciu v reálnom hospodárstve. Medzitým už vnútroázijský obchod prekračuje 35 percent exportného výkonu. Tým sa zväčšuje aj potreba eliminácie kurzových rizík. Rozdiely v porovnaní s EÚ či blokom NAFTA však predsa len existujú. "Ázijskú integráciu ženie napred trh, nie politika," hovorí Iwasaki. Očakávania smerom k nejakej rýchlej integrácii finančného sektora sú preto neopodstatnené. To, do akej miery a ako rýchlo zrastie ázijský kontinent dohromady, bude závisieť od toho, ako rýchlo bude rásť podiel vnútroázijskej obchodnej výmeny a investícií. (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 05:19