StoryEditor

Metalurg začal prepúšťať ľudí

19.02.2004, 23:00
Autor:
TASRTASR
Ako v januári avizovala bratislavská firma Metalurg, začala prepúšťať 300 pracovníkov vo svojich hutníckych prevádzkach v dubnickej ZŤS.

Ako v januári avizovala bratislavská firma Metalurg, začína prepúšťať 300 pracovníkov vo svojich hutníckych prevádzkach v dubnickej ZŤS. Informovali o tom zástupcovia OZ KOVO pri ZŤS Dubnica nad Váhom s tým, že ak Metalurg nevyrieši svoje podnikateľské problémy, dá sa očakávať prepustenie aj zostávajúcich 270 zamestnancov, ktorí zatiaľ v dubnických prevádzkach zostávajú. Odborári upozorňujú, že všetkých 570 dubnických zamestnancov Metalurgu je už dva týždne doma na platenom voľne a výroba v podniku úplne stojí.
Metalurg radikálne znižovanie stavu zamestnancov odôvodňuje vysokou energetickou náročnosťou produkcie, ktorú vyvolal prudký nárast cien energií v minulom roku. Spomenutých 300 zamestnancov musí z firmy odísť po tom, čo Metalurg utlmuje výrobu v prevádzkach Oceliareň a Veľká kováčovňa. Odborári chcú pri rokovaniach s Metalurgom zabezpečiť, aby sa dodržali všetky zákonné ustanovenia vyplývajúce z hromadného prepúšťania.
Metalurg je slovensko-anglickou spoločnosťou, v ktorej má anglický partner 60-percentný podiel. Ten do spoločnosti vložil už 130 miliónov korún. Zástupcovia Metalurgu začiatkom tohto roku informovali, že hľadajú aj ďalšieho strategického investora. Firma sa zaoberá výrobou polotovarov strojárskej metalurgie, vrátane špeciálnej výroby. Je jedným z troch najväčších výrobcov ocele na Slovensku. Na export smerujú dve tretiny jeho produkcie. Hrubý obrat spoločnosti v roku 2003 dosiahol 730 miliónov korún. Spoločnosť očakáva za minulý rok stratu 50 miliónov korún.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 14:22