StoryEditor

Motosprávy

23.02.2003, 23:00

Ford Motor Co. minulú stredu uviedla, že stiahla na celom svete z trhu viac ako 441-tisíc automobilov Ford Escort a Mercury Tracer, ktoré boli vyrobené v roku 1997. Firma chce vybaviť ich senzory pre airbagy ochrannými krytmi. Ford v tomto roku dostal najmenej 159 hlásení o nežiaducej aktivácii airbagov, ktorá v niektorých prípadoch spôsobila vodičom aj ľahké zranenia, uviedol hovorca firmy Glenn Ray. Podľa neho bolo v tejto súvislosti na firmu podaných minimálne osem žalôb. Ford počas vyšetrovania zistil, že príčinou by mohla byť kontaminácia zariadenia, ktoré airbagy monitoruje. Oprava sa uskutoční zadarmo.
Zisk pred zdanením nemeckej automobilky Volkswagen klesol v minulom roku o 9,6 % na 3,986 mld. eur, no spoločnosti sa podarilo dosiahnuť stanovený cieľ zisku vo výške približne 4 mld. eur. Analytici pre najväčšiu európsku automobilku, ktorej výsledky oslabuje starnúci produktový rad, pokles dopytu po automobiloch a nevýhodné výmenné kurzy prognózovali zisk pred zdanením 3,963 mld. eur. Tržby Volkswagenu v roku 2002 klesli o 1,8 % na 86,948 mld. eur. Spoločnosť uviedla, že navrhne výplatu dividend vo výške 1,30 eura na akciu. Za uplynulý rok automobilka predala 4,98 milióna vozidiel, čo je oproti roku 2001 o 1,9 % menej. V tomto roku plánuje zvýšiť predaj nad 5 miliónov automobilov, k čomu by mal pomôcť predaj nového minivanu Touran.
Minimálne 25 ľudí zamestná dominantný český výrobca automobilových piestov Metal Trmice pri plnení objednávky pre automobilku Volvo. Firmy už podpísali kontrakt, sériovo začne Metal Trmice dodávať piesty v júli. Ročne to bude okolo 600-tisíc piestov, čo predstavuje tržby v desiatkach miliónov Kč. Prvé skúšobné výrobky už ústecká firma automobilke dodala.
Fiat vo štvrtok poprel klebety o zvyšovaní kapitálu na záchranu automobilovej divízie, ktoré sa šírili v posledných dňoch. Talianske médiá minulý víkend informovali, že Fiat plánuje so svojimi veriteľskými bankami zvýšiť kapitál o 3 miliardy eur. Podľa týchto údajov sa chcel na zvyšovaní kapitálu podieľať hlavný akcionár, rodina Agnelliovcov, sumou 250 miliónov eur. Ostatné prostriedky sa mali s pomocou bánk získať na finančných trhoch.
Pre záchranu automobilovej divízie je podľa talianskych médií rozhodujúci predaj poisťovacej spoločnosti Toro. Fiat očakáva z predaja výnos v hodnote 1,7 miliardy eur. Okrem toho chce Fiat predať svoju dcéru Fiat Avio, o ktorú majú záujem francúzska spoločnosť Snecma a taliansky zbrojársky koncern Finmeccanica. Predaj oboch spoločností a zvýšenie kapitálu by mali priniesť Fiatu v nasledujúcich mesiacoch približne 4 miliardy eur.
Maďarsko si pripravuje pôdu pre vstup do Európskej únie. V tomto období sa robia všetky nevyhnutné opatrenia, aby sa infraštruktúra krajiny čo najviac priblížila západoeurópskej úrovni. Maďarská vláda poskytne domácim podnikom úvery v celkovej výške 150 miliárd forintov (615 miliónov eur) na zvýšenie ich konkurencieschopnosti v EÚ. Úvery sa budú poskytovať spravidla na 4 až 7 rokov, maximálna lehota splatnosti je stanovená na 15 rokov. Najdrahšou súčasťou maďarského rozvojového plánu je výstavba diaľnic. Do konca roku 2004 má byť dokončená diaľnica M3 do Görbeházu a M30 do Miškovca. Do roku 2006 sa majú dokončiť autostrády M3 a M5 do Nyíregyházy a Segedínu a M35 do Debrecína.
Tieto a ďalšie projekty si v najbližších rokoch vyžiadajú náklady okolo bilióna forintov. Vzhľadom na vážnu situáciu maďarského rozpočtu, ktorého schodok v minulom roku dosiahol 9,6 % hrubého domáceho produktu, mnohí odborníci pochybujú, že sú tieto plány vlády reálne.
Spoločnosť Škoda Auto očakáva, že tento rok predá o 4 až 5 % viac vozidiel ako minulý rok a prekoná tak útlm na exportných trhoch. Uviedol to minulú stredu na konferencii automobilového priemyslu generálny riaditeľ firmy Vratislav Kulhánek. Minulý rok predaj českej automobilky, ktorá je súčasťou nemeckého koncernu Volkswagen, klesol o 3,2 % na 445 525 automobilov. Kulhánek taktiež uviedol, že predaj limuzíny Superb by mal v tomto roku vzrásť po tom, ako bol tento model v roku 2002 uvedený na trh. Hospodárske výsledky odmietol generálny riaditeľ komentovať. Ročný predaj Škody na domácom dosiahol 74 466 automobilov. Predaj na kľúčovom exportnom trhu Nemecka sa zvýšil v roku 2002 o 1,1 % na 67 656 kusov. Stalo sa tak napriek zmenšeniu nemeckého automobilového trhu o 2,6 %. Spoločnosť na začiatku februára oznámila, že svoju ďalšiu expanziu bude sústreďovať na východné trhy, najmä ruský.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 23:21