StoryEditor

Modelky poskladané z viacerých kusov

27.06.2003, 00:00
Autor:
(tom)(tom)

Topmodelky majú vďaka náhode v genotype dané tvary a proporcie, ktoré vyzerajú skvele a priťahujú pozornosť. Nie všetko, čo vidíme na obálkach časopisov, však musí byť ich skutočné telo. Okrem rôznych zoštíhľovacích zásahov v grafickom oddelení sa používajú aj dablérky. Existujú ženy, ktoré majú "dokonalé" nohy, ruky alebo pery, a tieto špecializované modelky pracujú počas celej svojej kariéry v modelingu ako dokonalý kus tela. Ich ruky sú skombinované s tvárami modeliek -- ich trh sa špecializuje na "romantické" ruky a "tvorivé" ruky. Romantické ruky musia mať nádhernú pokožku a dlhé štíhle prsty. Tvorivé ruky sú v akcii, manipulujú s predmetmi alebo nádobkami šampónu a sú obratné a isté. Inou špecializovanou kategóriou sú nohy, pretože topmodelky sú v priemere 170 až 180 centimetrov vysoké, čomu zodpovedá aj dĺžka ich chodidiel. Po storočia bola pritom ideálom malá nožička, v starej Číne bola dokonca násilne udržiavaná v detskej veľkosti formami, ktoré nedovoľovali nohe ďalej rásť. Modelky predvádzajúce nohy majú veľkosť šesť, hladkú pokožku a perfektné drobné prsty.
Sú ľudia, ktorých musia pri účinkovaní vo filme vždy nadabovať, slávne modelky si to však nemôžu dovoliť. Začiatkom sedemdesiatych rokov vyšli z módy vysoké ženské hlasy, čomu sa musela prispôsobiť napríklad aj Margaret Thatcherová, ktorá chodila na hodiny reči, aby sa jej hlas znížil po tom, čo jej bolo naznačené, že znie príliš piskľavo. Na podobné lekcie chodili aj Cindy Crawford, Linda Evangelista a Pavlína Pořízková. Supermodelky musia vyzerať veľmi mlado, ich hlas však musí prezrádzať dospelosť, zrelosť a autoritu.
Podľa kritikov modelky vytvárajú nesprávnu predstavu ženy, obraz predčasnej zrelosti a slabosti. Podľa niektorých vyzerajú ako narkomanky závislé od heroínu alebo že pripomínajú pachuť detskej pornografie. Často opakovaná je pripomienka, že ich telá sú zodpovedné za rozšírenie nebezpečných chorôb, predovšetkým epidémie porúch v prijímaní potravy u dospievajúcej mládeže.
Modeling neobchádzajú ani ekonomickí teoretici. Robert Frank poukázal na to, že modeling je trh typu "víťaz berie všetko". Na vrchole súťaže o najvyššie ocenenie je len niekoľko málo jedincov. Na svete je len niekoľko supermodeliek, takže na takomto trhu môže malá výhoda znamenať veľký rozdiel a tento rozdiel môže znamenať zisk mnohých miliónov dolárov alebo aj prázdne vrecko, uvádza Frank.
Telo, aké požadujú módni návrhári, sa podľa Etcoffovej stáva znamením spoločenského postavenia. Príznakom toho je zrušenie tajomstva okolo plastických operácií. Namiesto utajovania sa nimi ženy v dnešnej dobe pýšia, dokonca niekedy ukazujú na večierkoch stehy a rozprávajú, koľko tieto operácie stáli. Ako konštatuje, v niektorých najvyšších kruhoch sú šaty dielom najznámejšieho návrhára, tvár dielom najznámejšieho plastického chirurga a telo dielom vysoko ceneného osobného trénera.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 00:18