StoryEditor

Postup pri vymáhaní pohľadávok

V prípade, ak je pohľadávka veriteľa splatná, tzn. uplynul deň (moment) kedy mal dlžník svoj záväzok splniť, dostáva sa dlžník do omeškania. V podnikateľskej praxi je obvyklé, že veritelia neúmerne dlho čakajú na dobrovoľné splnenie záväzku dlžníka.

V prípade, ak je pohľadávka veriteľa splatná, t. j. uplynul deň (moment), keď mal dlžník svoj záväzok splniť, dostáva sa dlžník do omeškania. V podnikateľskej praxi je obvyklé, že veritelia neúmerne dlho čakajú na dobrovoľné splnenie záväzku dlžníka.

V prípade, ak je pohľadávka veriteľa splatná, t. j. uplynul deň (moment), keď mal dlžník svoj záväzok splniť, dostáva sa dlžník do omeškania. Táto skutočnosť má významné dôsledky, keďže sa mení obsah záväzku a dlžník je okrem istiny pohľadávky a prípadných dohodnutých úrokov z istiny povinný platiť i úroky z omeškania, príp. i náklady spojené s vymáhaním pohľadávky.
V podnikateľskej praxi je obvyklé, že veritelia neúmerne dlho čakajú na dobrovoľné splnenie záväzku dlžníka. Keď dlžník napriek tomu neplní, vyzvú ho i opakovane na splnenie jeho povinnosti a až po tomto čase začnú so súdnym vymáhaním pohľadávky.
Občiansky ani Obchodný zákonník nezakotvuje povinnosť veriteľa písomne vyzývať dlžníka na splnenie záväzku, ktorý riadne a včas nesplnil. V zmysle ust. § 517 ods. 1 Občianskeho zákonníka by mal veriteľ dlžníkovi poskytnúť dodatočnú primeranú lehotu na plnenie len v prípade, ak chce od zmluvy odstúpiť. Zákon teda veriteľovi neprikazuje, aby dlžníka písomne vyzýval na plnenie.
Pokiaľ sa však veriteľ chce pokúsiť o zmierne vyriešenie omeškania dlžníka, môže ho telefonicky, príp. písomne vyzvať na úhradu dlhu. Odporúčame vyzvať dlžníka na dobrovoľné plnenie bez zbytočného odkladu po splatnosti pohľadávky. Takéto promptné riešenie je v podstate výhodné i pre dlžníka, keďže o čo neskôr naňho dopadne "rameno spravodlivosti", o to výraznejší bude negatívny dosah na jeho majetkové pomery, keďže okrem istiny a úrokov mu pribudne povinnosť uhradiť úrok z omeškania a náklady súdneho a exekučného konania. Viac informácií nájdete v príručke Spoločnosť s ručením obmedzeným a jej konateľ (Živnostník a podnikanie číslo: 7/2004).

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 03:12