StoryEditor

Peripetie Zákonníka práce so šťastným koncom

26.03.2002, 23:00

Prezídium Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR sa na svojom rokovaní začiatkom druhej dekády marca t. r. okrem iného zaoberalo výsledkom stretnutia na najvyššej úrovni v rámci tripartitného dialógu 4. 2. 2002 za účasti vrcholných predstaviteľov AZZZ SR, Konfederácie odborových zväzov SR, vlády SR a Národnej rady SR. Ako pri tejto príležitosti informoval vedenie zamestnávateľov prezident AZZZ SR Michal Ľach, jeho účastníci prijali záver odložiť účinnosť Zákonníka práce, ktorá má nadobudnúť platnosť 1. 4. 2002.
Predstavitelia AZZZ SR, podľa ktorých aktuálne znenie tejto právnej normy v prípade nadobudnutia jej účinnosti v uvedenom termíne môže vážne ohroziť stabilitu podnikateľského prostredia na Slovensku, uvítali po stretnutí na Úrade vlády SR prijatý kompromis ako solídne východisko zo zložitej situácie. O to väčšie bolo podľa M. Ľacha ich sklamanie, keď sa hneď na druhý deň prostredníctvom informačných médií dozvedeli, že dohoda vlády SR a zamestnávateľov v tejto otázke po rokovaní Koaličnej rady už neplatí.
Takýto prístup predstaviteľov výkonnej moci na Slovensku k sociálnemu dialógu označili zamestnávatelia za neakceptovateľný. V tomto zmysle sa vyjadrili aj v osobitnom liste M. Ľacha premiérovi M. Dzurindovi, kde mu okrem iného vyčítali, že sa o takýchto zásadných záležitostiach dozvedajú iba prostredníctvom tlače a žiadali ho vysvetliť zmenu postoja priamo vedeniu AZZZ SR, ako aj verejnosti.
Odpoveďou na tento naliehavý tlak zamestnávateľov vo vzťahu k požiadavke novelizovať nový Zákonník práce bol vývoj situácie v Rade hospodárskej a sociálnej dohody v závere druhej dekády marca t. r., kde tieto peripetie vyvrcholili šťastným koncom. Partneri vo vrcholnej tripartite sa zhodli na kompromisnom riešení, ktoré spočíva v tom, že táto najdôležitejšia pracovnoprávna norma zmení svoje ustanovenia v 18 bodoch. Dohoda sa týka napríklad maximálneho rozsahu týždňového pracovného času, možnosti pracovať na dohodu o pracovnej činnosti, režimu práce a ďalších sporných častí. Zamestnávatelia podľa M. Ľacha považujú prijatý kompromis za úspech všetkých partnerov tripartity. Vo svojom úsilí zlepšovať tento zákon v záujme stabilného podnikateľského prostredia však mienia pokračovať aj v ďalšom období.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/zamestnavatel-a-export, menuAlias = zamestnavatel-a-export, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 02:40