StoryEditor

Trhy sprístupniť, nie odovzdať

06.08.2004, 00:00

Ak sa európsky trh s cukrom zliberalizuje, profitovať na tom budú obchodníci a nie tí výrobcovia cukru z Brazílie, Austrálie a Thajska, ktorí o liberalizácia WTO žiadali, uviedol pre HN predseda Predstavenstva Slovenského cukrovarníckeho spolku a šéf spoločnosti Považský cukor Ivan Kardoš. Podľa neho ak aj únia sprístupní svoj trh výrobcom cukru z Brazílie, Austrálie a Thajska, nemala by im ho plne odovzdať. Považuje za veľmi sporné, či sa prípadná nižšia cena cukru v Európe prejaví napokon aj na pultoch predajní.
Podľa Kardoša Európska únia nebude môcť akceptovať takú liberalizáciu, akú by si prestavovala druhá strana. "Ak nechceme v Európskej únii zlikvidovať pestovanie repy a výrobu cukru, tak sa budú musieť zachovať určité ochranné opatrenia a tento trh musí naďalej podliehať kvótam," zdôraznil Kardoš. Poukazuje na fakt, že náklady na výrobu trstinového cukru sú neporovnateľne nižšie ako náklady na produkciu cukru z repy. No na druhej strane cena cukru v týchto krajinách je oveľa vyššia, ako je svetová cena, za ktorú vyvážajú prebytky. Produkujú ich, aby si vytvorili zdroj devízových príjmov.
Úplná liberalizácia trhu s cukrom sa podľa predstaviteľov spolku rovná likvidácii európskeho cukrovarníctva so silným negatívnym dosahom na farmárov a pestovateľov cukrovej repy.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/slovensko-a-svet, menuAlias = slovensko-a-svet, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
25. apríl 2024 17:48