StoryEditor

Vyšetrovanie už možno aj voči Sibneftu

30.10.2003, 23:00

Po čoraz častejších otázkach, čo sa vlastne v Rusku deje, generálna prokuratúra zverejnila podrobnosti, ktoré viedli k zatknutiu šéfa Yukosu Michaila Chodorkovského. Žaloba podrobne opisuje systém, na základe ktorého Chodorkovskij prevzal kontrolu nad banským a chemickým komplexom Apatit a zároveň detailne uvádza, aké spôsoby použil, aby sa vyhol plateniu daní.
Medzitým sa ďalší obvinený Vasilij Šachnovskij, šéf strategického centra Yukosu Yukos-Moskva, stal vďaka dieram v ruskej legislatíve poslancom za oblasť Evenkia bohatú na ropu. Vyšetrovatelia už odleteli do tejto sibírskej autonómnej oblasti, aby zistili, ako sa Šachnovskému podarilo dostať sa napriek vyšetrovaniu do Senátu.
Napriek prekvapeniu a nesúhlasu zahraničia s najnovším vývojom okolo Yukosu je možné, že vyšetrovanie sa ešte rozšíri, a to aj na spoločnosť Sibneft, ktorá s Yukosom sfúzovala. Poslanec Vladimir Judin, ktorý spustil vyšetrovanie v prípade Apatitu, žiada prokuratúru, aby posunula vyšetrovanie aj na Sibneft. Ako uviedol, dnes v zahraničí žijúci oligarcha Boris Berezovskij hral hlavnú úlohu v zmanipulovanej privatizácii Sibneftu a malo by sa voči nemu začať trestné stíhanie aj v tomto prípade. Okrem toho žiada vyšetrovanie, akú úlohu hral v tejto privatizácii Chodorkovskij, ďalej bankár Smolenskij, ale aj šéf Sibneftu Roman Abramovič, ktorý má zatiaľ dobré vzťahy s Kremľom. Podľa The Moscow Times, všetci štyria boli totiž v komisii pre privatizáciu Sibneftu, ktorá sa neskôr ukázala zmanipulovaná. Judinovi informácie o privatizácii Sibneftu údajne poskytol "nemenovaný zdroj".
Sibneft vznikol v roku 1995 na základe prezidentského dekrétu Borisa Jeľcina, podľa zdroja však na žiadosť Berezovského, pričom vznikol po odčlenení najkvalitnejších akcií štátnej firmy Rosnefť. Ako uviedol denník Vedomosti, o pár mesiacov na 51 % akcií firmy bol vypísaný tender so základnou cenou 100 mil. USD, ale len v prípade, že sa s touto hodnotou prihlásia aspoň dvaja záujemcovia. Prihlásili sa. Jedným bola Berezovského firma NFK, ktorá ponúkla 100,3 mil. USD a druhou Tonus kontrolovaný podľa médií Menatepom. Ten ponúkal 100,1 mil. USD, čím firmu získala NFK. Dnes má Sibneft hodnotu 12 mld. USD. V tomto istom roku kúpil Menatep, ktorý založil Chodorkovskij, firmu Yukos len za 305 mil. USD. Dnes je jeho hodnota niekoľko desiatok miliárd dolárov a na dividendách vyplatí za prvých deväť mesiacov 2 mld. dolárov, rekordnú sumu, akú kedy ruská firma vyplatila. Zástancovia oligarchov však poukázali na fakt, že prokuratúra už raz privatizáciu Sibneftu vyšetrovala a nič nezákonné neobjavila.
Ešte väčšie otázky okolo zatknutia Chodorkovského vyvoláva fakt, že táto situácia môže spojiť politické strany v prezidentských voľbách proti Putinovi. A na to už pred rokom vyzýval Boris Berezovskij. Diery v ruských zákonoch umožňujú uchádzať sa o politické posty aj stíhaným ľuďom, čo by aj podľa politikov aj analytikov mohlo Chodorkovskému umožniť kandidovať proti Putinovi už v roku 2004. Ako uvádzajú, čím dlhšie bude vo väzbe, tým bude mať väčšie šance, keďže Rusi majú radi martýrov a niektorí budú ochotní zabudnúť aj na jeho podivný spôsob získania bohatstva. Chodorkovského kandidatúru však firemný svet zatiaľ nevidí ako reálnu, keďže je oligarcha a žid, čo by ruská spoločnosť len ťažko strávila.
***
Na rozdiel od júlového zatknutia Platona Lebedeva, ktorý bol riaditeľom spoločnosti Menatep a vlastnil 7 % akcií Menatepu, prezident Yukosu Chodorkovskij bol fakticky aj jeho rozhodujúcim akcionárom. Chodorkovskij vlastní síce v Menatepe najviac 9,5 percenta akcií, ale ovládal aj rozhodujúceho, 50-percentného akcionára Menatepu -- Fond špeciálneho trustového združenia. Tým bol spolu so svojím individuálnym podielom v Yukose rozhodujúcim vlastníkom Menatepu i Yukosu jeho prezident Chodorkovskij. Podľa zmluvy medzi vlastníkmi skupiny Menatep, jediným reprezentantom 50-percentného hlasovacieho práva akcií Menatepu, ktoré vlastní špeciálny Trust, je Chodorkovskij. Špeciálny fond je totiž štruktúra, ktorá má za úlohu zdvojnásobiť efekt trustu, ktorého je Chodorkovskij jediný príjemca a v prípade jeho smrti prechádza vlastníctvo a disponovanie na iného individuálneho vlastníka skupiny Menatep, ktorého vopred určil Chodorkovskij.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 03:12