StoryEditor

Krvavý ostreľovač zabíjal policajtom pod nosom

30.10.2002, 23:00
Metropola USA - hlavné mesto strachu - si minulý týždeň vydýchlo. Skončili sa tri týždne teroru a neuveriteľnej drámy, ktorá výrazne zvýšila sledovanosť káblových spravodajských staníc ako CNN, Fox News Channel či MSNBC. Obávaný snajper, ktorému na predmestiach Washingtonu D.C. a v jednom prípade pri Richmonde padlo za obeť desať ľudí a traja boli zranení, paradoxne vraždil poslednýkrát o šiestej hodine večer v Aspen Hill (Maryland), tam, kde 2. októbra "neúspešne" začal. Príslušníci protisnajperovského komanda totiž vo štvrtok na odpočívadle diaľnice v štáte Maryland (100 kilometrov od Washingtonu D.C.) chytili bývalého vojaka a jeho nevlastného syna. Ide o 42-ročného Johna Allena Muhammada (známeho tiež ako Williams), veterána z vojny v Perzskom zálive, na ktorého vydali federálny zatykač za porušovanie zákona o držbe zbraní, a podľa Muhammadovho tvrdenia jeho 17-ročného nevlastného syna (aj keď žiaden príbuzenský vzťah, či už pokrvný alebo legálny, úrady zatiaľ nezistili) Leeho Boyda Malva, občana Jamajky. Obaja v čase zatýkania pokojne spali v bielom Chevrolete Caprice spadajúcom do kategórie vozidiel, po ktorých vyšetrovatelia pátrali v súvislosti so snajperom. Na auto špeciálnu jednotku upozornil istý vodič. Úrady na seba pritom upozornil samotný snajper. V telefonickom rozhovore s políciou totiž vyhlásil, že vyšetrovatelia by ho "mali brať vážne" a majú sa "spýtať ľudí v Montgomery", ak sa chcú dozvedieť viac. Úrady následne preskúmali prípady posledných vrážd strelnou zbraňou v Montgomery, no tentoraz na juhu USA v štáte Alabama, a odhalili dvojitú streľbu z 21. septembra. Vražda pred obchodom s alkoholom totiž bola rovnakého typu a podobizeň páchateľa sa zhodovala práve s Malvom. Polícia tiež na mieste činu objavila jeho odtlačky prstov. Vyšetrovatelia tiež pátrali po niekom, kto má vojenský výcvik, pretože vrah zásadne strieľal iba raz a takmer vždy úspešne, do tejto kategórie zasa spadá Muhammad. V ich Chevrolete neskôr objavili aj zbraň, ktorou páchatelia zabíjali nevinných ľudí.

Skončili sa tak dni neistoty, keď polícia vyhlasovala, že pred vrahom nemôže ochrániť nikoho, pretože medzi obeťami boli ženy, deti, ľudia rôznej farby. Skončili sa dni teroru, proti ktorým bol bezmocný aj Pentagón (ministerstvo obrany dokonca do operácie nasadilo špionážne lietadlo). Školy na predmestiach Washingtonu a budovy iných dôležitých stredísk v tejto oblasti už nemusia obliehať policajné jednotky, keďže ostreľovač v jednom zo svojich odkazov vyhlásil, že "deti nie sú pred ním v bezpečí v žiadnom okamihu a nikde". Verejnosť, do ktorej televízne stanice dennodenne, ba dá sa povedať sekundu za sekundou, pumpovali informácie o ďalšej a ďalšej vražde, žiadala skutky, no polícia zostávala dlhé týždne bezmocná. Každý premárnený deň vyšetrovania pritom mohol znamenať ďalšiu obeť šialeného masového vraha. Snajper pritom vraždil aj pred očami policajného dôstojníka a 3. októbra, keď už dvojica zavraždila štyroch ľudí, ju večer zastavila policajná hliadka za menší dopravný priestupok, všetko sa však zaobišlo iba s pokutou. O dve hodiny zaútočili priamo na washingtonskej ulici.

Polícia pritom v súvislosti s prípadom zatkla tretieho muža - Nathaniela Osbourna, spolumajiteľa vrahovho auta, no zatiaľ ho z účasti na sérii vrážd nepodozrieva, chce ho iba vypočúvať s tým, že sa od neho môže dozvedieť viac o záhadnom motíve dvojice vrahov. Snajper síce okrem tarotovej karty neskôr zanechal aj list (podľa grafológov bol autorom odkazov mladší z páchateľov), v ktorom požadoval za zastavenie vraždenia 10 miliónov USD, no nie je jasné, či práve peniaze boli hlavným motívom ich počínania. "Výkupné" totiž požadovali až po niekoľkých týždňoch vraždenia. Prokurátori v okrese Montgomery (Maryland) už oboch obvinili zo šiestich vrážd, v okrese Spotsylvania (Virgínia) ich obvinili z ďalších dvoch vrážd a v okrese Hanover (Virgínia) ich obvinili zo spáchania vraždy v Ashlande pri Richmonde. Prokurátori pritom požadujú, aby Malva súdili ako dospelého, čo by umožňovalo prípadný rozsudok smrti pre oboch. Podľa vyšetrovateľov minimálne v jednom prípade strieľal 17-ročný Jamajčan. Malvo aj Muhammad pritom čelia aj obvineniam z vraždy v štáte Alabama.

Viac v rubrike Zahraničie#

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 05:21