StoryEditor

Štatutári 1. garantovanej do väzby

02.03.2004, 23:00

Traja štatutárni zástupcovia 1. Garantovanej a 1. Dôchodkovej, ktorých vyšetrovateľ obvinil z trestných činov podvodu, legalizácie príjmov z trestnej činnosti a z neoprávneného podnikania pôjdu do väzby. Rozhodol o tom včera sudca bratislavského krajského súdu. Podpredseda súdu Tibor Kubík pre HN uviedol, že dôvodom na vzatie do väzby bolo zabránenie vzájomnému ovplyvňovaniu obvinených i svedkov ich podnikania. Andreja K., Roberta L. a Eugena P. polícia zatkla 20. februára. Sudca ich na slobodu prepustil po dvoch dňoch.
Polícia po prehliadke priestorov firiem zablokovala ich účty. Hovorca spoločností Ján Zach HN uviedol, že sa pokúsia s políciou rokovať o uvoľnení účtov. Ako argument uviedol snahu o odškodnenie akcionárov 1. Dôchodkovej (D) a zabezpečenie ďalšej prevádzky spoločností. Viceprezident Policajného zboru SR Jaroslav Spišiak však vylúčil, že by sa pripravovala nejaká dohoda a poprel, že by vyšetrovateľov niekto v tejto veci oslovil.
Zach zdôraznil, že vedenie 1. D sa zaviazalo splniť záväzky voči akcionárom do konca tohto roku. Voči spoločnosti má pohľadávky 36-tisíc klientov v celkovej výške 150 mil. Sk. Polícia tvrdí, že 1. D okrem miliónového základného imania nič nevlastní. Predávala však akcie 1. Garantovanej (G), ktorej majetok odhadol Zach na 10,11 mld. Sk. Za objektívnu príčinu rýchlejšieho plnenia záväzkov po lehote splatnosti voči drobným investorom považuje Zach dlhodobé straty Nováckych chemických závodov. V nich má 1. G majetkový akcionársky podiel i manažérsku kontrolu rovnako ako aj v ďalších lukratívnych podnikoch, medzi nimi v Solivaroch Prešov a Jasná Nízke Tatry. Majetok a účty týchto spoločností v súčasnosti nie sú blokované.
O spôsobe plnenia záväzkov voči akcionárom 1. D podľa prezidenta Spotrebiteľského centra generácie 2000 Roberta Kováča z Nových Zámkov vypovedajú sťažnosti klientov 1. D. Vyskytli sa prípady, že akcie v hodnote 1,3 tis. Sk odkupovala 1. D od ich majiteľov za 300 Sk. Pôvodne klientom sľubovala zúročenie vkladov o 33 %.
Vedenie 1. G a 1. D začalo včera riešiť prenos kompetencií uväznených štatutárov na iných členov predstavenstva. Robert L. je predsedom a Andrej K. podpredsedom Predstavenstva 1. G. Andrej K. je zároveň predsedom Predstavenstva 1. D. Eugen P. už v orgánoch spoločnosti nefiguruje.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 00:01